İklim KriziManşet

New York’tan iklim değişikliği manzaraları: Ekim’de kar fırtınası, 5 ölü

0

ABD’nin doğu bölgeleri, erken gelen kar sonrasında beyaza büründü. 5 kişinin ölümüne neden olan kar fırtınası nedeniyle ABD genelinde 2,7 milyon kişi elektriksiz kaldı. Ülke genelinde bini aşkın uçuş iptal edildi.

New York’a uzun zamandan beri ilk kez sonbaharda bu kadar erken kar yağdı. New York’ta sabah erken saatlerde başlayan sağanak yağmur daha sonra kara dönüştü ve eyaletin çeşitli bölgelerine 2,5-7,5 santimetre arasında kar yağdı. Kar yağışı uzun süre devam ettikten sonra yerini yine sağanak yağmura bıraktı.

Uzmanlar, yeni kar fırtınalarının yolda olduğu görüşünde. Kayıtlar, kar fırtınasının ABD’deki iç savaş döneminden bu yana New York’ta Ekim ayında yağan dördüncü kar yağışı olduğunu gösteriyor.

Kentin başta Central Park olmak üzere pekçok yerinde ağaç dallarının karın ağırlığına dayanamayarak kırılması yüzünden birkaç kişinin yaralandığı ve arabaların hasar gördüğü de bildirildi.

Saatteki hızı 70 kilometreyi geçen kar fırtınası, Pennsylvania, Maryland, West Virginia eyelatlerinde 10 binden fazla evin elektriksiz kalmasına yol açtı. New Jersey, Connecticut, Massachusetts ve New York’un bir kısmında olağanüstü hal ilan edildi.

Kar kalınlığı yer yer 30 santimetreyi buldu.

Bu arada ülkedeki gelir dağılımı eşitsizliğini, işsizliği ve Wall Street’i protesto etmek amacıyla kentin finans merkezi Wall Street bölgesindeki Zuccotti Parkı’nda 40 günü aşkın zamandır kalan eylemciler de soğuyan hava, şiddetli yağmur ve kar nedeniyle tentelerin altına ve ufak çadırlarının içine sığınıyorlar.

Hafta sonunda New York Belediye ekiplerinin parka ısı veren 6 jenaratörü tehlikeli bulması nedeniyle parktan kaldırmasının ardından eylemcilerin yaşam koşulları da iyice zorlaştı.

Erken gelen kar bazıları içinse nimet oldu. Vermont’taki iki kayak merkezi sezonu erken açtı.

(TurkishNY.com)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.