New York’ta 100 iklim eylemcisi gözaltına alındı

New York’ta pazar günü gerçekleşen ve yaklaşık 310 bin kişinin katıldığı ‘Halkın İklim Yürüyüşü’nün ardından pazartesi (dün) de New York sokakları eylemcilerle doluydu. Kendilerine ‘Flood Wall Street’ ismini veren yüzlerce kişilik grubun eylemi polis müdahalesiyle sona erdi. Yaklaşık 100 eylemci gözaltına alındı.

Pazartesi gerçekleşen eylemde, eylemciler Broadway’den New York Barsası’na trafiği saatlerce kapattı. Polisin, borsa civarında ördüğü metal barikatları da aşmaya çalışan eylemcilere göz yaşartıcı spreyle müdahale edildi. Yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığı eylemde, bir gün önceki büyük iklim yürüyüşünde gözaltına alınan ve serbest bırakılan vatandaşlar da vardı.

Pazartesi günkü eylem ilhamını, 2011 yılında Manhattan Park’ta başlayan ve kendilerine ‘Yüzde 99’ diyen grubun başlattığı Wall Street İşgal eylemlerinden alıyordu.

Gözaltı dalgasından bir 'kutup ayısı' da nasibini aldı.
Gözaltı dalgasından bir ‘kutup ayısı’ da nasibini aldı.

Reuters’e konuşan 60 yaşındaki hemşire Kai Sanburn, Los Angeles’tan Pazar günkü iklim yürüyüşüne katılmak için geldiğini belirterek, “Burada, Wall Street önünde yapılan eylem, şirketlerin ve kapitalizmin artık insanlara hizmet etmediğini göstermesi açısından önemli” ifadelerini kullandı.

Bugün gerçekleşecek BM İklim Zirvesi öncesi, karbon emisyonları ve küresel iklim değişikliği konusunda dünya liderlerine harekete geçmeleri konusunda baskı uygulamak için dünyanın pek çok yerinden gelen iklim aktivistleri New York’ta etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR