İklim ve EnerjiManşet

New York belediyesinden dünya devi enerji şirketlerine “küresel ısınma” davası

0

New York Belediyesi küresel ısınmaya neden oldukları gerekçesiyle dünyanın en büyük petrol şirketlerinden British Petroleum, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil ve Royal Dutch Shell‘e dava açtı. New York yerel yönetimi 2012’de yaşanan Sandy fırtınasında olduğu gibi iklim değişikliğinin kent üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle yapılacak harcamaları bu şirketlerden alınacak tazminatlarla karşılanmayı amaçlıyor.

20 milyar dolarlık program

Belediye, New York halkını yükselen deniz seviyesi, güçlü fırtınalar ve aşırı sıcaklara karşı korumak için 20 milyar dolarlık bir programı yürürlüğe koydu. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, “Küresel ısınma kötüye gittikçe, bizi aç gözlülükleriyle bu hale getiren fosil yakıt şirketleri New York’u daha güvenilir ve dirençli yapma maliyetini omuzlarına almalıdır.” dedi. Daha önce tütün şirketlerine açılan davalara benzetilen fosil yakıt şirketleri davasının yıllarca sürmesi bekleniyor.

New York’un iklim değişikliğine karşı mücadelede liderlik yapmak istediğini söyleyen Bill de Blasio, ayrıca yerel yöneti,m olarak yatırımını geri çek kampanyasına katılma kararı verdiklerini açıkladı. Buna göre New York emeklilik fonunda bulunan 5 milyar dolarlık yatırım fosil yakıt işiyle ilgisi bulunan şirketlerden çekilecek.

Yerel yönetimler Paris Anlaşması’ndan yana

Başkan Donald Trump, geçen yıl iklim değişikliğine neden olan gazları tarih boyunca en çok salan ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çekmeye karar vermişti. Öte yandan aralarında New York ve Kaliforniya’nında bulunduğu ABD’nin pek çok eyalet ve yerel yönetimi Paris Anlaşması’na sadık kalacaklarını ve emisyonlarını azaltacaklarını açıklayarak Trump’a meydan okumuşlardı.

(New York Times, Sözcü, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.