DünyaManşet

New Hampshire Sanders’ın: Bu Trump için sonun başlangıcı

0

Bu yılın Kasım ayında, ABD Başkanlığı için Donald Trump ile yarışacak Demokrat Parti adayını belirleyecek ön seçim sürecinin ikinci ayağı New Hampshire’da yapıldı. Ön seçimi, kendini ‘demokrat sosyalist’ olarak tanımlayan Bernie Sanders kazandı.

Iowa‘nın ardından dün New Hampshire eyaletinde yapılan seçimlerde, geçen seçim döneminde Hillary Clinton ile yarışan ve aday adaylığında kalan Bernie Sanders oyların yaklaşık yüzde 26’sını alarak birinci oldu. Sanders, ön seçimde yine eski South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg ile yarıştı.  Buttigieg bin oy farkla, New Hampshire’deki ön seçimi kaybetti. Uzun süre boyunca yarışın favorisi olarak görülen eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve iddialı adaylardansenatör  Elizabeth Warren ise bir kez daha beklentilerin altında kaldı. Sandıktan çıkan sürpriz sonuç ise Minnesota Senatörü Amy Klobuchar‘ın üçüncü olması oldu.

Biden ve Warren delege çıkaramadı

Açıklanan sonuçlara göre Sanders oyların yüzde 25.7’sini, Buttigieg 24.4’ünü, Amy Klobuchar ise 19.8’ini aldı. Senatör Elizabeth Warren ve Joe Biden’sa yüzde 10’un altında kalarak delege kazanamadı.

Buna rağmen Buttigieg, New Hampshire’dan dokuz delege çıkararak Sanders karşısındaki bir delegelik üstünlüğünü korudu. Sanders Iowa ön seçiminde daha fazla oy almış, ancak delegeler bölgelerden alınan sonuçlara göre belirlendiği için Buttigieg bir delege fazla çıkarmıştı.

Sanders sonuçların yüzde 77’sinin açıklanmasının ardından yaptığı zafer konuşmasında “Size şunu söyleyeyim; bu zafer Donald Trump için sonun başlangıcıdır” dedi.

Trump: Hikaye arıyorlar

Seçim sonuçlarına ve Sanders’ın açıklamalarına attığı bir tweet ile cevap veren ABD Başkanı Donald Trump ise şunları söyledi:

“Yalan haber yapan medya kendine büyük bir Demokrat hikayesi bulmak için çok uğraşıyor. Ancak ortada çok harika bir şey yok. Bu harika devletin tarihinde New Hampshire’daki ön seçimlerde, göreve gelmiş iki parti başkanları arasından en çok oyu alanın ben olması büyük bir haber olmaz mıydı?”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.