Kültür-SanatManşet

Nejat Uygur’u kaybettik!

0

Tiyatro’nun efsane ismi Nejat Uygur, solunum yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Nejat Uygur uzun süredir hastanede tedavi görüyordu. Uygur, 10 Eylül 2007 tarihinde beyin damarlarında oluşan tıkanıklık nedeniyle felç geçirmişti. Ünlü tiyatro sanatçısı, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vücudunun sol tarafını hareket ettirmekte zorlanıyordu.

Tiyatromuzun artık aramızda bulunmayan üç çınarı; Gazanfer Özcan, Erol Günaydın ve Nejat Uygur, "Pudra" kitabında tiyatro sanatçıları ile röportajlarını yayınlayan Okan Bayülgen'e poz veriyor

Nejat Uygur ile ilgili daha önce bir kaç defa hayatını kaybettiği yönünde asılsız haberler çıkmış, oğlu Behzat Uygur sosyal medya kanalı ile yayılan bu asılsız haberlere tepki göstermişti. Uygur’un vefatı TRT’nin sosyal medya hesabından da duyuruldu.

Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç çocuğundan ortancası olan Uygur, Kilisli sanatçı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilmiş ve tiyatroya kazandırılmıştır.

http://www.youtube.com/watch?v=KgBNayPbG_o

Tiyatroya profesyonel anlamda 1949’da “Nejat Uygur Tiyatrosu” ile adım atan Uygur söyleşilerinde pekçok defa düşündüğü ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirtmişti.

1950 yılında Nejla Uygur ile hayatını birleştiren Nejat Uygur’un 13 yıl süren Anadolu turneleri sürecinde sırasıyla Ahmet, ikiz kardeş olan Süheyl ile Süha, Kemal ve Behzat isimlerini verdikleri beş erkek çocukları dünyaya gelmiştir. Süheyl ve Behzat büyüdüklerinde babalarının deyimiyle “armut ağacının dibine düşmüş” ve tiyatrocu olmuşlardır.

Türk Tiyatrosuna pek çok eser kazandırmış Behzat Uygur’un internetten de pekçoğunu  izleme olanağı bulunan önemli tiyatro oyunları arasında; Alo Orası Tımarhane mi?, Aman Özal Duymasın, Benim Annem Evden Neden Kaçtı, Cibali Karakolu, Hanedan, Hastane mi? Kestane mi?, Kaynanatör, Miğferine Çiçek Eken Asker, Minti Minti, Sizinki Can da Bizimki Patlıcan mı?, Son Umudum Milli Piyango, Şeyini Şey Ettiğimin Şeyi, Şeytandan 29 Gün Evvel Doğan Çocuk (Minti Minti 2) ve Zamsalak’ı sayabiliriz.

(Yeşil Gazete, Wikipedia)

You may also like

Comments

Comments are closed.