NASA’dan Salda paylaşımı: Mars’ın milyarlarca yıl önce nasıl gözüktüğünü merak ettiniz mi?

'Mars'ın milyarlarca yıl önce nasıl gözüktüğünü merak ettiniz mi?' sorusunu soran NASA, bu soruya cevap bulmak için Salda Gölü'nün mikrobiyal fosillerini incelediklerini söyledi. 

Perseverance ile Mars gezegeninde keşifler yapan ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kızıl Gezegen’deki Jezero Krateri ile benzer mineral ve tortular barındırdığı için araştırmalarında faydalandığı Salda Gölü‘nü yeniden paylaştı.

“Mars’ın milyarlarca yıl önce nasıl gözüktüğünü merak ettiniz mi?” ifadelerini kullanan NASA, Burdur‘da yer alan ve Millet Bahçesi projesi nedeniyle ağır tahribat altındaki Salda Gölü’nün fotoğrafını paylaştı.

Su altında olduğu düşünülüyor

Bugün Mars’ın yüzeyinin bu büyüleyici su görüntüsünden mahrum olduğunu belirten NASA, “Bizim Perseverance bilim insanlarının 3.5 milyar yıl önce nehir deltası ve gölün aktığını düşündüğü Jezero Krateri’ni keşfetmekle meşgul” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Fotoğraftaki kayalar, Türkiye’deki Salda Gölü’nün sahil şeridini süslüyor. Sudaki mineraller gezegeniminizdeki bilinen en eski fosilleşmiş yaşam kayıtlarından bazılarını sunuyor. Bilim insanları Dünya üzerinde mikrobiyal fosilleri inceleyerek yaşam belirtilerini daha iyi anlayabileceklerini umuyor” denildi.

NASA, Jezero Krateri’ndeki kayaçlarla Salda Gölü’ndeki kayaların birbirine benzediği düşüncesini tekrarladı. Salda Gölü’ndeki mikrobiyalit fosilleri inceleyen NASA’da görevli bilim insanları Mars’ın eski halini daha iyi anlamayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

EN ÇOK OKUNANLAR