İklim KriziManşetTarım-Gıda

NASA: İklim krizi, mısır verimini 2030’a kadar yüzde 25 azaltacak

0
Fotoğraf:AA

İklim değişikliğinin geleneksel hava modellerine zarar vermesi nedeniyle küresel mısır verimi 2030 yılına kadar yaklaşık dörtte bir oranında düşebilir.

Bu öngörü, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Uluslararası Uygulamalı Sistemler Analizi Enstitüsü‘nün yaptığı yeni bir uluslararası araştırmaya dayanıyor.

Araştırma sonucuna göre, artan sıcaklıklar ve yağışlardaki değişimler, Amerika, Batı Afrika ve Çin gibi bölgelerde küresel hayvancılık rasyonlarında temel bir unsur olan mısırın yetiştirilmesini zorlaştıracak.

‘Mısırın yetiştirilmesi zorlaşacak’

Bloomberg’in haberine göre üretimdeki azalmaların geçmiş çalışmalara kıyasla beklenenden daha erken gerçekleştiğine vurgu yapılan çalışmada, “Toplumların küresel sıcaklık artışını sınırlamak için iddialı çabalar gösterdiği iyimser iklim değişikliği senaryolarında bile, küresel tarım yeni bir iklim gerçeğiyle karşı karşıya. Küresel gıda sisteminin birbirine bağlı olmasıyla, bir bölgenin ekmek sepetindeki etkiler bile dünya çapında hissedilecek” ifadelerine yer verildi.

Çalışmada buğday verimine yönelik de öngörüler yer alıyor. Araştırmalara göre, ısınan hava uygun yetiştirme alanlarını genişlettiğinden, buğday verimi aynı dönemde yüzde 17 artabilir ve bu kazanımların yüzyılın ortalarında dengelenmesi muhtemel.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.