İklim KriziManşet

NASA: 2015, yine, rekor sıcaklıklarla kaydedildi

0
NASA'nin Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü 'nün yeni analizine göre 2015 , modern kayıtların başladığı 1880'den beri en sıcak yıl . Rekor kıran sene , uzun vadeli ısınma  eğilimini sürdürdü. Kayıtlardaki en sıcak 16 yıldan 15'i de 2001'den sonrasına ait. Görsel: Scientific Visualization Studio/Goddard Space Flight Center

Karen Northon tarafından NASA resmi sitesinde yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Binnaz Çiftçi‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

NASA ve NOAA’nın bağımsız analizlerine göre , 2015 , 1880’de başlayan modern kayıtlar içinde yüzey sıcaklığı en yüksek olan yıl oldu.

NASA'nin Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün yeni analizine göre 2015 , modern kayıtların başladığı 1880'den beri en sıcak yıl . Rekor kıran sene , uzun vadeli ısınma  eğilimini sürdürdü. Kayıtlardaki en sıcak 16 yıldan 15'i de 2001'den sonrasına ait. Görsel: Scientific Visualization Studio/Goddard Space Flight Center

NASA’nin Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü ‘nün yeni analizine göre 2015 , modern kayıtların başladığı 1880’den beri en sıcak yıl . Rekor kıran sene , uzun vadeli ısınma  eğilimini sürdürdü. Kayıtlardaki en sıcak 16 yıldan 15’i de 2001’den sonrasına ait. Görsel: Scientific Visualization Studio/Goddard Space Flight Center

2015’teki küresel ortalama sıcaklıklar 2014’teki değerleri 0.25 Fahrenheit derece (0.3 santigrad)  ile geçti . Yeni verilerin bir öncekinden bu kadar fazla olduğu sadece 1998 ‘de görülmüştü.

NASA’nın New York’taki Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü (GISS)’nden araştırmacılarına göre, 2015 sıcaklıkları uzun süreli bir ısınma eğiliminde devam etti . NOAA araştırmacıları , bağımsız veri analizlerine göre 2015’in kayıtlardaki en sıcak yıl olduğunda hem fikir. Hava istasyonlarının konumları ve ölçütleri zaman içinde değişebildiği için , GISTEMP indeksinin bireysel değerlerinde bir yanılma payı mevcut. NASA analizleri , bu durumu da göz önünde bulundurarak , 2015’in %94 doğruluk oranıyla en sıcak yıl olduğunu gösteriyor.

NASA yöneticisi Charles Bolden , ” İklim değişikliği bizim kuşağımızın başlıca sorunu ve NASA’nın bu konudaki hayati çalışmaları dünyadaki herkesi etkiliyor. Bugünkü bildiri, NASA Yeryüzü Gözlem Programı’nın ne kadar önemli olduğunu sadece vurgulamıyor, aynı zamanda politikacıların hareketlenip önlem almalarını sağlayacak anahtar bir veri sunuyor. Şimdi iklim için hareket etme zamanı.” diye konuştu.

Gezegenin yüzey sıcaklıklarının 19. yy’dan beri 1.8 Fahrenheit derece (1 santigrad) civarında arttığı görülüyor ve bu değişim çoğunlukla artan karbon dioksit miktarı ve atmosfere yapılan diğer insan kaynaklı salımlardan kaynaklanıyor.

Bu görsel, 1880-2015 arasındaki sıcaklık değişikliklerini beş yıllık ortalamalarla gösterek , dünyanın uzun süreli ısınma sürecini tasvir ediyor. Turuncu renkler 1951-1980 ‘ in baz alınan ortalamalarından daha sıcak değerleri ve mavi renkler de ondan daha soğuk olanları gösteriyor.

Isınmanın çoğu son 35 yılda gerçekleşti , kayıtlardaki en sıcak 16 yıldan 15’i ise 2001’den sonrasına ait. Geçtiğimiz sene, küresel ortalama sıcaklık ilk defa olarak 1880-1889 ortalamasından 1 santigrad derece, belki de daha fazla, yüksekti.

El Niño ve La Niña gibi, tropikal Pasifik Okyanusu2nu soğutan veya ısıtan olaylar yeryüzü ortalama sıcaklıklarındaki kısa dönem değişikliklerine etki edebiliyor. El Niño, 2015’in büyük bir bölümünde ısınmada etkiliydi.

GISS yöneticisi Cavin Schmidt , ” 2015 , süregiden El Niño şartlarında bile dikkate değer. Geçen senenin sıcaklıkları El Niño ‘dan etkilendi etkilenmesine ama asıl neden şuan kayıtlarda gördüğümüz, ısınma artışına sebep olan bu gidişatın uzun vadedeki birikme etkisi.” dedi.

Hava dinamikleri bölgesel sıcaklıkları etkilediği için, geçen sene , dünyadaki her yer sıcaklıkta tarihin en yüksek ortalamalarını görmedi . Örneğin, NASA ve NOAA, ABD’deki komşu 48 eyalette yıllık ortalama sıcaklığın, kayıtlardaki en yüksek ikinci sırada olduğunu keşfetti.

NASA analizleri, 6300 hava istasyonu , gemi ve şamandıra bazlı deniz yüzey sıcaklığı gözlemleri ve Antarktik araştırma istasyonlarından aldığı sıcaklık ölçümlerini derliyor. Bu temel ölçümler , dünyadaki sıcaklık istasyonları arasındaki farklı mesafeleri ve gözardı edilirse sonuçları saptırabilecek kentsel ısıtma etkilerini hesaplayan bir algoritma kullanılarak analiz ediliyor. Yine bu ölçümler, referans olarak seçilen 1951 – 1980 ile günümüzdeki küresel ortalama sıcaklıkların farkını tahmin ediyor.

NOAA araştırmacıları ise aynı temel sıcaklık verilerinin çoğunu, farklı bir dönem bazı ve kutup bölgeleri ile küresel sıcaklıkları analiz etmede farklı bir method kullanıyor.

GISS, Maryland Greenbelt ‘teki Goddard Uzay ve Havacılık Merkezi’ne bağlı Yer Bilimleri Bölümü tarafından yönetilen bir NASA laboratuvarı. Bu laboratuvar, New York’taki Kolumbiya Üniversitesi’nin Yeryüzü Bilimleri, Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler bölümleri ile işbirliği halinde.

NASA uydu donanmaları ile yer,hava ve uzay isyasyonlarından yaşam belirtilerini ve aynı zamanda hava ve yer bazlı gözlemleri izliyor. Kurum, uzun dönem veri kayıtlarıyla yeryüzünün birbirine bağlı doğal sistemlerini ve bigisayar analiz mekanizmalarını gözlemlemek ve çalışabilmek için, gezegenimizin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak adına yeni yöntemler geliştiriyor. NASA bu eşsiz bilgiyi küresel cemiyetle paylaşıyor ve gezegenimizi anlamaya ve korumaya katkıda bulunmak adına Birleşik Devletler ve dünyadaki enstitülerle çalışmalar yürütüyor.

Tüm 2015 yüzey sıcaklık veri setine ve sıcaklık hesaplamada kullanılan tam methoda şuradan ulaşılabilir.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Karen Northon

Yeşil Gazete için çeviri: Binnaz Çiftçi

Çeviri Editörü: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, NASA)

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.