DünyaManşet

Naidoo aktivistler için Putin’le görüşmek istiyor

0

Aralarında Gizem Akhan’ın da bulunduğu Greenpeace aktivistlerinin tutukluluk hali devam ederken bütün dünyadan destek mesajları ve gösteriler devam ediyor. Hafta sonunda başta İstanbul olmak üzere çok sayıda şehirde Rusya temsilciliklerinin önünde aktivistlerin bir an önce serbest bırakılmaları için barışçı gösteriler yapıldı.

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo 28 barışçıl eylemcinin ve 2 serbest muhabirin tutuklu yargılanmasının sona ermesi için en yakın zamanda Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmeyi talep etti.

Lahey’de bulunan Rusya elçiliğine teslim edilen mektupta Naidoo, Rusya’ya taşınmayı ve eylemcilerin iyi hali için kefil olmayı teklif ediyor. Devlet Başkanı Putin, Salekhard’da gerçekleşen Uluslararası Kuzey Kutbu Forum konferansında Greenpeace ile diyalog kurmaya açık olduğunu açıklamıştı. Toplantıda Devlet Başkanı Putin, “Bu organizasyonun temsilcilerinin bu odada bulunmaları ve tartıştığımız bu konular hakkındaki düşüncelerini, şikayetlerini veya taleplerini ifade etmeleri daha iyi olurdu. Bunu kimse göz ardı etmezdi” ifadelerini kullanmıştı.

Kumi Naidoo’nun mektubunun içeriği:

Sayın Devlet Başkanı Vladimir Putin,

Dün Greenpeace eylemcileri ve iki serbest muhabirin kefalet başvurusunun reddedilmesi üzerine ve Salekhard’da Kuzey Kutbu hakkında diyalog kurma teklifinizi değerlendirmiş bulunarak, sizinle acil bir toplantıda buluşmayı arz ediyorum.

Elbette, seçtiğiniz yer dünyanın neresinde olursa olsun görüşmeye açığım fakat eğer mümkünse toplantımızın Rusya’da olmasını talep ediyorum.

Görüşmeye alışkın olduğunuz dünya liderleri gibi elimde bir hükümetin gücü veya etkisi yok. Bunun yerine içinde Rusların da bulunduğu dünya çapında milyonlarca kişinin temsilcisi olarak geliyorum. Temsil ettiğim milyonlar Murmansk’ta tutuklu bulunan 30 cesur ve barışçıl ekibin devam eden tutukluluğunun sona ermesini istiyor.

Ekibin akıbeti küresel bir mesele haline geldi. Dolayısıyla, size bir teklif ile geliyorum. Süreç boyunca Rusya’ya taşınmaya razıyım. Greenpeace eylemcilerinin serbest bırakılırsa iyi halleri için kefil olurum. Biz, Greenpeace olarak, kendimizi hukukun üstünde görmüyoruz. Her zaman yaptıklarımızın sonuçlarını göze alarak hareket ederiz. Temennimiz, bu sonuçların gerçekleşeceği ülkenin ceza kanununa uygun olması ve bu kanunun makul şekilde değerlendirilmesi.

Açıklamalarınızda eylemcilerin korsan olmadığını siz de söylediniz ama onlar bununla suçlanıyorlar. Eylemciler şu anda yapmadıkları bir olay ile suçlanarak gerçekleşmeyen bir kabahat ile karşı karşıyalar. Siz, Greenpeace gibi gruplara hayranlık duyduğunuzu ve eylemlerimizin sizde sempati uyandırdığını söylemiştiniz. Eğer dostlarımız kefalet ile serbest bırakılırsa, 28 Greenpeace Uluslararası eylemcisi Rusya suç hukuku doğrultusunda barışçıl protestosu için hesap vereceklerinin garantisini ben veriyorum.

İkimizin de bildiği gibi, hukuk, barışçıl protestocuların eylemlerini korsanlık olarak yorumlamıyor. Sizden, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı olarak, soruşturmada ele alınan abartılmış korsanlık suçlamalarının düşürülmesi ve tutukluların uluslararası ile Rusya hukukuna uygun kanunlar ile soruşturmanın devam etmesini gerçekleştirmek için elinizde olan imkanları kullanmanızı talep ediyorum. Ayrıca, Greenpeace üyesi olmayan iki bağımsız serbest muhabirin de bir an önce serbest bırakılmasını saygıyla arz ediyorum.

Eylemciler tutuklanmadan bir gün sonra, Birleşmiş Milletler sizin milletinize, benimkine, hepimize ve bütün dünyaya tehdit teşkil eden ilkim değişikliği hakkında en son uyarısını verdi. Zamanımızın en başarılı bilim insanları tarafından hazırlanmış raporun bulguları artık fosil yakıtlar aramayı ve tüketmeyi göze alamayacağımızı belirtiyor. Bundan dolayı eylemciler bir duruş sergileme gereği hissetti; dünya insanlarına saygı duyan ve barışçıl bir duruş.

Afrika’da ırk ayrımı rejimine karşı duran genç bir eylemci olarak geçen gençliğim bana diyaloğun olağanüstü önemini öğretti. Ortak bir anlaşmaya varabilmek için diyalog kurmaya açık olmalıyız. Moskova’ya gelme, sizinle buluşma, orda kalma teklifimin bize bu şansı tanıdığına inanıyorum. Bu devam eden süreç kimsenin yararına işlemiyor, ne büyük Rusya milletine, ne de hapishanede bulunan eylemcilerin dostları ve ailesine.

Rusya’ya gelişimin gerçekleştireceği riski anlıyorum. Geçen sene, eylemcilerin gerçekleştirdiği protestonun aynısında ben de vardım. Rusya Sahil Güvenliği, geçen sene meydana gelen barışçıl protestoya şahit olmuştu fakat ne mülke ne de çalışanlara zarar teşkil etmediğimizi bildikleri için Gazprom’un müdahale taleplerine karşılık vermedi. Bir sene sonra aynı protestoda bulunan eylemcilerimiz şu anda korsanlıkla suçlanıyor ve yıllarca hapishanede kalmakla karşı karşıya. Rusya’ya gelmekle aynı kaderi paylaşmayı beklemiyorum ama sizinle ortak anlaşabileceğimiz bir nokta bulmak için bu riski göze alacağım.

Saygılarımla,

Kumi Naidoo

 

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.