ManşetTürkiye

Müteahhitlerin medya hamlesi

0

Son zamanlarda Hükümet’in büyük tartışma yaşayan çılgın projelerini üstlenen müteahhitlik firmaları şimdi de medya sektörüne el attılar. İstanbul 3. Havaalanı ihalesini alan müteahhit konsorsiyumu bir süre önce TMSF tarafından el konulan Skytürk 360 TV, Akşam Gazetesi ve Alem FM medya grubunu ele geçirdi.İstanbul’da 3. havalimanının yapılması için yapılan ihalede, 22 milyar 152 milyon Euro + KDV ile ihaleyi alan grup Akşam, SkyTürk 360 ve Alem FM’ e 60 milyon dolara sahip oldu.

TMSF tarafından el konulmadan önce Çukuruva Holding bünyesindeki diğer yayın organı Show TV ise geçtiğimiz günlerde 402 milyon $’a Habertürk ve Star TV’nin sahibi Ciner’e satılmıştı.

Bu hafta içinde Taraf Gazetesi tarafından lehine 400 milyon liralık vergi kayırması yapıldığı iddia edilen Cengiz Holdinge yönelik Eti Alüminyum özelleşmesi sırasında Oymapınar HES’le ilgili usulsüzlük ididaları da gündeme taşınmıştı. Bu iddialar üzerine Cengiz Holding sahiplerinin tehditkar bir ifade ile” ben ne yapacağımı biliyorum” dediği açıklanmıştı.

Cengiz Holding’in medyaya girmesi Cengiz Holding’in kendisine yönelik eleştiriler konusunda nasıl bir yol izleyeceğini ortaya koymuş oldu.

Medya Gruplarının kamu ihalelerinden büyük pay alan şirketlerin eline geçmesi bu yolla doğal ve kültürel varlıkları tehdit eden mega projelere yönelik muhalefetin sesinin daha da etkisizleştireceğinden korkuluyor.

Skytürk 360 TV, Akşam Gazetesi ve Alem FM medya grubunu ele geçiren Cengiz / Limak / Kolin grubunun kamudan aldığı tek ihale 3. Havaalanı ihalesi değil. Bu üçlü çok sayıda elektrik ve doğalgaz dağıtım ihalelerinin yanında Artvin Yusufeli barajının da yüklenicisi.

Son zamanlarda medya da el değiştiren şirketlerle doğayı ve kültürel varlıkları tahrip eden projeleri yürüten şirketler arasında dikkat çekici ilişkiler var.

İşte son zamanlarda kamu ihalelerinden pay alan şirketlerin kontrolündeki çevre projeler:

Cengiz Holding (Skytürk 360 TV, Akşam Gazetesi ve Alem FM ):

Elazığ / Beyhanı HES, Bingöl/Kaleköy HES, 2 x 600 MW İthal kömüre dayalı termik santral, Oymapınar HES, Eti Bakır Murgul, Eti Bakır Küre, Eti Alüminyum, Ilısu barajı inşaatı

Limak (Skytürk 360 TV, Akşam Gazetesi ve Alem FM ) :

Siirt/Alkumru HES, Tunceli / Uzunçayır HES, Elazığ / Seyrantepe HES, Mersin / Pamuk HES, Denizli / Çal HES, Elazığ /Pembelik HES, Elazığ /Tatar HES, Siirt / Kirazlık HES

 

Ciner Grubu ( Show TV, Habertürk Gazetesi, Haberturk TV ) :

Çayırhan Termik Santrali (linyit ), Şırnak / Silopi Termik Santrali( asfaltit ), Konya / Ilgın Termik Santrali ( linyit )

Doğuş grubu ( NTV, Star TV,CNBC-E, ) :

Artvin HES, Boyabat HES, Aslancık HES, Galataport

 

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.