DünyaManşet

Musul’da IŞİD’i hedef alan ABD hava saldırısı 105 sivili öldürdü

0

ABD ordusu Musul’da Mart ayında gerçekleştirilen bir hava saldırısında en az 105 Iraklı sivilin öldürüldüğünü kabul etti.

Orta Doğu’daki ABD birliklerini yöneten Merkez Komutanlığı (CentCom) tarafından yapılan açıklamada, IŞİD militanı iki keskin nişancının “güdümlü nokta atis silahi” ile hedef alındığı belirtildi.

Ancak hava saldırısının IŞİD militanlarının önceden binaya tuzakladığı bombaları da patlattığı, binanın bu nedenle çöktüğü açıklandı.

Görgü tanıkları çöken binada 36 kişinin daha bulunduğunu iddia ederken Amerikalı yetkililer bu kişilerin militan olup olmadığını belirleyecek delil olmadığını savundu.

Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada saldırının, şehri IŞİD’den geri almak için mücadele veren Irak ordu güçlerinin talebi üzerine gerçekleştirildiği söylenmişti.

Olaya ait soruşturma raporunda, çöken binada ölen sivillerin IŞİD militanları tarafından evlerinden sürülen kişiler olduğu da belirtildi.

Raporda, “Saldırıyı organize edenler, binada siviller olabileceğini önceden tahmin edemezdi” ifadesi de yer aldı.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, saldırıda kullanılan bombanın “hedef dışına en az hasar” verecek tipte seçildiği ancak, IŞİD’in tuzakladıklarının bu bombadan 4 kat daha güçlü olduğu belirtildi.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.