Kategoriler: ManşetTürkiye

Mustafa Kemal Atatürk ölüm yıldönümünde Selanik’te doğduğu evde anıldı

Haber: Serap Cömert İşcan

*

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk, 83’üncü ölüm yıldönümünde Yunanistan‘ın Selanik şehrinde doğduğu evde düzenlenen törenle anıldı.

Türkiye Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilen resmi törene, pandemi tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda katılım sağlandı.

Tören, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat 09.05’te saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı‘nın okunması ile başladı.

‘Geçmiş ve bugün arasında bir köprü’

Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan, yaptığı konuşmada, Atatürk’ün Türkiye’nin geçmişi ve bugünü arasında cumhuriyet ile  köprü kurduğunu söyledi.

Ceylan açıklamasında “Yerkürede belki en zor yaşam koşullarının hüküm sürdüğü topraklardan Akdeniz medeniyetinin bağrına uzanan bir milletin binlerce yıllık uygarlık ve onur yürüyüşünde, cihan imparatorlukları ile taçlanan adil ve hakça düzen ülkümüzün yeni bir soluk bulduğu cumhuriyet, Türk milletini tarif ediyor” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından Atatürk Evi, pandemi kuralları kapsamında ziyaretçilerini ağırladı. Türkiye’nin bir çok bölgesinden gelen vatandaşlar da evi ziyaret etti.

Cüneyt Yüksel: Hiçbir 10 Kasım’ı kaçırmadım

Programın ardından Atatürk’ün Selanik’te anılmasına ilişkin açıklama yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı  Cüneyt Yüksel ise yaşanan duygunun tarifsiz olduğunu ve tarihten dersler çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Siyasete girdiğini dönemden itibaren 10 Kasım’ları kaçırmadıklarını aktaran Yüksel, “Nereden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi, ne hale geldiğimizi görmek önemli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşamasaydı, birlik ve beraberliği sağlayamasaydı nelerle karşı karşıya kalabilirdik bunların hepsinin  öğrenilmesi gereken bir noktadayız” dedi.

Kendisinin de Selanik göçmeni bir ailenin torunu olduğu ve buranın Atatürk’ün doğduğu topraklar olduğu için 10 Kasım’ı önemsediğini belirten Yüksel, “Her 10 Kasım’da burada kalarak o duyguyu hissetmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete