İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

Musa Anter davası: Duruşma, zaman aşımının bir gün sonrasına ertelendi

0

ANKRA- Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürülmesine ilişkin davanın karar duruşması, bugün Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.

Mahkeme, davanın insanlığa karşı suç oluşturması ve bu anlamada zaman aşımına tabi olmadığı yönündeki savunmaların ve dosya hakkındaki tefrik taleplerinin de bir sonraki celsede değerlendirileceğini belirterek, duruşmayı dosyanın zaman aşımı süresinin dolacağı 20 Eylül’den bir gün sonrasına (21 Eylül) erteledi.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre duruşmaya Musa Anter’in oğlu Dicle Anter’in yanı sıra , HDP milletvekilleri Fatma Kurtulan, Kemal Peköz, Abdullah Koç ile CHP Milletvekili Yıldıray Kaya; Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Musa Anter cinayeti davası, 1993 yılında JİTEM Ana Davası ile “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirilmişti.

Dicle Anter, “Bu şartlar altında söylenecek söz kalmadı. Bu bir insanlık suçudur. Uluslararası alanda mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Avukat Öztürk Türkdoğan ise davanın zaman aşımından bitirilecek olmasının müvekkili açısından büyük bir kaygı teşkil ettirdiğini belirterek, davanın insanlığa karşı suç bakımımdan değerlendirilmesini talep etti:

Hakikat hakkı çerçevesinde bu davanın bitirilemeyeceğini belirtmek istiyorum.

“Meclis araştırma raporlarına bakarken, 1995 yılına ait faili meçhul siyasal cinayetleri araştırma raporunu gördüm. Bu raporda Anter cinayetine de değiniliyor. Kürt halkına yönelik korku salma amacı ifade ediliyor. Bu raporda DGM başsavcısı hakkında da suç duyurusunda bulunuluyor. Bu raporların gerekliliği yerine getirilemedi ama bizim çabamızla bu dava açtırıldı.”

“Hakikatin ne olduğunu öğrenmek istiyoruz” diyen Türkdoğan, şöyle devam etti:

“Hakikat açığa çıktıktan sonra mahkemeniz değerlendirme yapacak ama açığa çıkmadan dosyayı kapatmanın yeni ihlaller yaratacağını düşünüyorum. Ape Musa’nın katledilmesi, Mehmet Sancar ve Uğur Mumcu’nun katledilmesi gibi o kadar çok olay oluyor, 1993 yılında doğu ve güneydeki olayların araştırılması için de araştırma komisyonu raporu oluşturuluyor, yine gereklilikler yerine getirilmiyor. 1997 yılında Susurluk raporu hazırlanıyor. Bu raporların etkisiyle Mehmet Ağar suç örgütü liderliğinden yargılandı, hüküm giydi. Aradan kaç yıl geçmiş biz hala adalet arıyoruz ama hala failler hak ettiği cezaları almıyor. Bu raporların mahkeme tarafından okunmasını talep ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.