İklim KriziManşetYerel

Munzur Çayı’nda kuraklık: Türkiyenin en uzun rotasında artık rafting yapılamıyor

0
Fotoğraflar: DHA

Türkiye’nin debisi en yüksek akarsularından olan Dersim’deki Munzur Çayı, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle yarı yarıya düştü.

Ekim aylarında ortalama saniyede 30 metreküp olan çayın debisi, bu yıl 14 metreküpe düştü. Karşıya geçişlerin güçlükle yapıldığı çaydaki su seviyesi tarihinin dip seviyesini gördü.

Şimdilerde rahatlıkla çayda karşıya yürüyerek geçilebiliyor.

Türkiye’nin en uzun rafting parkuru

Munzur Vadisi Milli Parkı‘ndan geçen Munzur Çayı‘nın 36 kilometrelik bölümü, çalışmalar sonrası uluslararası rafting parkuru ilan edilerek Türkiye’nin en uzun rafting parkuru olmuştu. Kent, geçen yıllarda Türkiye ve dünya rafting şampiyonalarına ev sahipliği yaptı.

Ancak bu yıl iklim krizinin etkisiyle yaşanan kuraklık Dersim’de de etkisini gösterdi. Ülkenin en fazla yağış alan bölgelerinden olan Dersim’e, geçen yıllara göre bu sene az yağış düştü.

DHA’nın aktardığına göre Uzunçayır ve Keban Baraj göllerine dökülen Munzur Çayı’nın da su seviyesi düştü. Çayı besleyen dereler de kurudu. Munzur Çayı’nın su seviyesinin en son 1934 yılının kış aylarında bu kadar azaldığı belirtildi.

Artık rafting yapılamıyor

Çayda su seviyesi düşünce rafting de yapılamaz oldu. Başta çevre iller olmak üzere ülkenin dört bir yanından günübirlik gezi için kente gelip rafting yapan ziyaretçiler, bu yıl bu etkinliği yapamadan geri döndü.

Munzur Çayı’nda rafting organizasyonları yapan Ali Gündoğan, nehir debisinin ilk kez bu kadar düştüğünü söyleyerek, “2013 yılından beri Tunceli’de rafting organizasyonluğu yapıyorum. Debinin bu kadar düştüğünü ilk defa görüyorum. Geçen sene kasım ayının sonuna kadar rafting yapıyorduk fakat şu anda yapamıyoruz. Gün geçtikçe daha kötü olmaya başlıyor. Kuraklık da inşallah bundan sonra devam etmez. Önümüzdeki yılların suyun daha bol olup, rafting ve adrenalinin yüksek olabileceğini umut ediyoruz. Suyun debisinin düşmesiyle kayaların ortaya çıkması ve botların da suyun altındaki küçük kayalara sürtmesinden dolayı botlarımıza zarar veriyor” dedi.

‘1934’ten bu yana ilk kez bu kadar düştü’

Kentte oturan Hüseyin Tanrıverdi, Munzur Çayı’nın debisinin uzun yıllardır bu seviyeye düşmesini şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, “1934 yıllarında Munzur bu seviyeye düşmüş, bir de içinde bulunduğumuz yıl bu hale geldi. Çünkü eskiden karşıdan karşıya akıntıdan dolayı geçemiyorduk. Genelde yüzerek zorla geçiliyordu, şimdi insanlar karşıdan karşıya yürüyerek geçebiliyor” dedi.

Şu anda 52 yaşında olduğunu belirten Tanrıverdi, “Bunun 45 senesini çok iyi hatırlıyorum. Munzur’un seviyesinin ilk kez bu kadar düştüğüne şahit oldum. Çünkü eskiden öyle hırçın bir akıntısı vardı ki karşıdan karşıya geçince su insanları alıp götürüyordu. Çoğu insanda bu durumdan dolayı boğularak yaşamını yitiriyordu. Yani Munzur, her sene birçok can alıyordu. Munzur’un bu sene kuraklıktan dolayı bu kadar düşmesi bizi kaygılandırdı. Biz yıllardır burada oturuyoruz, bu suyun böyle sessiz ve sakin akmasına alışamadık” açıklamasını yaptı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.