Kültür-SanatManşet

Münir Özkul’u kaybettik

0

Tiyatro ve sinema sanatçısı Münir Özkul, 93 yaşında hayatını kaybetti. Özkul, demans ve KOAH hastasıydı.

Münir Özkul’un kızı Güner Özkul, babasının cenazesinin pazar günü en geç pazartesi günü kaldırılacağını söyledi. Özkul, uzun süredir rahatsızlığı nedeniyle evinde tedavi görüyordu.

 

Münir Özkul (1925 – 2018)

1940’ta İstanbul Erkek Lisesi’nde öğrenciyken Bakırköy Halkevi’nde tiyatroya başladı. Profesyonel oyunculuk kariyerine ise 1948’de Ses Tiyatrosu’nda sahnelenen “Aşk Köprüsü” oyunuyla başladı.

Ses Tiyatrosu’nun ardından Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’ye geçti. Daha sonra 1958-1959’da İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, 1959-1960’da Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahne aldı.

1960-1962 arasında Bulvar Tiyatrosu’nda bir grup arkadaşıyla kurduğu toplulukla çalıştıktan sonra çeşitli topluluklarla turnelere çıktı.

1968’de İsmail Dümbüllü, Kel Hasan’dan aldığı 50 yıllık simgesel kavuğu Özkul’a verdi (Özkul, bu kavuğu 1989’da Ferhan Şensoy’a, Ferhan Şensoy 2016’da Rasim Öztekin’e devretti).

1978’de Şehir Tiyatroları’na dönen Özkul, 1980’lerin ortalarında Ferhan Şensoy’un Ortaoyuncular Topluluğu’na katıldıktan sonra sahnelere veda etti.

Özkul’un rol aldığı ilk sinema filmi 1950 tarihli “Üçüncü Selim’in Gözdesi” oldu.

207 filmde oynayan Özkul, özellikle 1970’li yıllarda genellikle Ertem Eğilmez’in yönettiği filmlerde önemli roller aldı.

En bilinen rollerinden biri Rıfat Ilgaz’ın kitabından uyarlanan Hababam Sınıfı’ndaki Kel Mahmut tiplemesi oldu.

Neşeli Günler filminden

Bu dönem Özkul’un kadrosunda yer aldığı bu dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmlerinden bazıları Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Sev Kardeşim, Gırgıriye ve Görgüsüzler gibi pek çok filmde rol alan Özkul’un yanında genellikle Adile Naşit’i gördük.

1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde rol alan Özkul, 90’lı yılların başlarında Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin dizilerinde rol aldı. Son olarak 2000’li yılların başında, Reyting Hamdi programında kamera karşısına geçti.

1998’de Kültür Bakanlığı tarafından kendisine “Devlet sanatçısı” unvanı verildi.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.