TürkiyeManşet

Muhalefet TBMM’yi toplamak istiyor: Savaş sadece iktidarın değil, ülkenin sorunu

0
meclis

Rusya‘nın Ukrayna‘ya başlattığı işgal çerçevesinde konuşan muhalefet liderleri, savaşı kınayan açıklamalar yaparken, iktidarın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile görüş alışverişinde bulunmasını talep ediyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Denizli ziyaretini yarıda keserek partisini olağanüstü  topladı. Toplantıda CHP Dış Politika Danışma Kurulu ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri, Rusya-Ukrayna krizini tartıştı.

Kılıçdaroğlu, nükleer güce sahip bir ülkenin Avrupa‘nın göbeğindeki bir ülkeyi işgal etmesinin kabul edilmez olduğunu söyleyerek, dün Erdoğan başkanlığında toplanan Güvenlik Zirvesi‘nden bahsetti: “TBMM‘yi acilen toplayın, meclise bilgi verin. Ülkemiz açısından son derece stratejik ve sorunlu bir süreci yaşıyoruz.”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, mecliste yaptığı basın toplantısında iktidarın TBMM’yi ve siyasi partileri Rusya-Ukrayna konusunda bilgilendirmediğini eleştirerek, ” Bu, sadece AKP’nin tek başına ya da ortağı ile beraber karar vereceği bir mesele değildir” dedi. Beştaş ilk günden itibaren Dışişleri Bakanı’nın bir an önce Genel Kurul’a gelip, bu konuda Türkiye’nin alacağı tutum konusunda bir tartışma yaşanmasının, görüş alışverişinde bulunulmasının hayati önemine işaret ettik.  Türkiye yurttaşlarının da ülkenin tutumu, dış politikası ve bu konuya dair yol haritasını öğrenmek gibi bir hakkı var ve bu hakkı göz ardı edemeyiz” sözleriyle konunun Meclis‘e taşınmasını istedi.

Montrö Sözleşmesi yeniden gündemde

Toplantı ardından konuşan CHP lideri, “Atılacak her yanlış adımın faturası ağır olur. Tarihi bilmeyen, dünyayı iyi okuyamayan birileri Montrö Anlaşması‘nı tartışmaya açarsa, bunun doğuracağı vehameti 84 milyonun iyi bilmesi lazım.”

Türkiye’nin Karadeniz ve Boğazlardaki haklarını belirleyen Montrö Sözleşmesi, dün Twitter gündemindeydi.

Sözleşme neden önemli?

Montrö Sözleşmesi Türkiye’ye, Boğaz’ı Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerine kapatma hakkını tanıyor. Sözleşmeye göre Türkiye, Rusya savaş gemilerine Boğaz’ı kapatırsa Ukrayna ve diğer Avrupa ülkelerine de kapatmak zorunda. Bu da Türkiye’nin, savaşta taraf olmadan Karadeniz’de kendini güvence altına alabilmesini sağlıyor. 

Uzmanlar, Türkiye’nin Rusya ticaret gemilerine de sınırlandırma getirebileceğini, bu durumda gemilerin yalnızca gündüz Türkiye’nin çizdiği rotadan geçebileceğini aktarıyor. 

Türkiye enerji ve tarımda Rusya’ya bağımlı

Türkiye buğday ithalatının yüzde 85’ini Rusya ve Ukrayna’dan yapıyor. Buğday fiyatları ise savaş sonrası 9,34 doları bularak 2012’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Türkiye Rusya’dan arpa, mısır, ayçiçeği gibi başka tarım ürünlerinde de büyük çapta ithalat yapıyor.

Kılıçdaroğlu açıklamasında “Öyle bir noktaya geldik ki turist göndermediği zaman perişan oluyoruz, doğal gaz göndermediği zaman perişan oluyoruz.  Bir ülke bir başka ülkeye sadece enerji alanında yüzde 60 bağımlı olabilir mi? Nükleer santralle birlikte bu rakam daha da büyüyecek. Dünyanın en pahalı elektriğini alacağız” ifadeleriyle Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığının altını çizdi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener de Twitter paylaşımında: “Türkiye Rusya ile kurduğu asimetrik ilişki modelinden sıyrılmalı, kendisini kırılgan hale getiren S400‘lerden acilen kurtulmalı, Akkuyu nükleer santralini derhal millileştirmeli, bölgesel istikrara risk oluşturabilecek Kanal İstanbul projesini durdurmalıdır” dedi.

Sol partiler: NATO’ya da Rusya’ya da hayır

Türkiye İşçi Partisi (TİP), “Rusya’nın saldırısına da, NATO‘nun genişlemesinde de dur diyoruz” şeklindeki açıklamasında “Ülkemizde ateşe benzin dökmek isteyenler, silahlanma yarışının parçası olmayı hedefleyenler, çatışmadan medet umanlar olduğu açık. Oysa çözüm kapsamlı müzakereler ve barıştadır” dedi.

Emek Partisi (EMEP) de “Yerel platformlar bir an önce toplanmalı, eylem, kampanya ve gösteri takvimi çıkarılmalıdır. Olmayan yerlerde savaş karşıtı platformlar kurulmalıdır” derken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmadan acilen silahların susması, Rusya’nın saldırılarına son vermesi acil önceliğimizdir” açıklamasını yaptı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.