Muğla Şubeler Platformu halkın mücadelesi hakkında çıkan yalan haberlere yanıt verdi

Muğla‘nın Menteşe ve Yatağan ilçelerindeki Bayır ve Deştin mahallelerinin sınırına kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları projesini protesto eden grupların para karşılığı çevre eylemi yaptıkları iddia edildi.

İddialar üzerine Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi 13 Haziran’da Sınırsızlık Meydanı’nda bir basın açıklaması yaparak çimento şirketi Muğla’yı terk edene kadar mücadelelerinin süreceğini söyledi.

Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Muğla Şubeler Platformu‘ndan da konuya ilişkin bir açılama paylaşıldı.

‘Hedef gösterilen arkadaşlarımızın yanındayız’

Muğla Şubeler Platformu, çimento fabrikası protestoları hakkında çıkan yalan haberleri kaygıyla izlediklerini ve protestoculara karşı yürütülen karalama kampanyalarını kınadıklarını ve gerçekleri örtbas etmeye çalışan girişimlere karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Çimento fabrikasına karşı çıkan köylüler ve çevre savunucularının hedef alındığını belirten platform, “Hedef gösterilen arkadaşlarımızın yanındayız” diyerek yanıltıcı algı oluşturma çabaların mücadelelerinin haklılığını değiştirmeyeceğini vurguladı.

Platform üyeleri, açıklamlarında bölgedeki projenin ÇED raporunda çimento fabrikasının su kaynaklarını kirleteceğini, hava kalitesini düşüreceğini ve yerel ekosistemi bozacağının yazdığını hatırlattı.

‘Yalan haberler çimento fabrikasına haklılık kazandıramaz’

Açıklamada “Çimento fabrikasının kişiler üzerinden yürütülen tartışmalarla meşrulaştırılması ve çevre dostuymuş gibi gösterilmesi kabul edilemez” diyen platform, çimento fabrikasının bölgedeki tarımsal faaliyetleri ve köylülerin geçim kaynaklarını yok edeceğini söylüyor. Fabrikanın yol açacağı sağlık sorunları da bölge halkının sağlığına zarar verecek.

Mahkemenin de bu hasarı göz önünde bulundurarak iptal kararları aldığını hatırlatan aktivistler, haklı mücadelelerinin hukuka dayandığının altını çizdi.

Daha önce açılan davalarda projeye verilen ÇED olumlu kararına dava açılmış ve Muğla 2’nci İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu doğrultusunda ÇED olumlu kararının iptaline karar vermişti. Daha sonra ise mahkeme proje için yürütmeyi durdurma kararı almış ve fabrika için alınan yapı ruhsatını iptal etmişti.

“Sermaye sahiplerinin kişiler üzerinden yaptırdıkları haberlerle çimento fabrikası haklılık kazanamaz” diyen platform, insanları manipülatif haberlere karşı bilinçi olmaya davet etti.

Otuz yıllık bir doğa mücadelesi: Muğla’da çimento fabrikası istemiyoruz
Deştin’de doğa kazandı: Mahkeme, entegre çimento tesisinin ÇED raporunu iptal etti
Bakanlıkla şirketin Deştin’teki çimento ısrarına karşı yine doğa kazandı

 

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete