KadınManşet

Mor Dayanışma ‘sığınma evi kampanyası’ başlattı

0

Kadına yönelik erkek şiddeti, yasaların uygulanmaması ve önleyici ve denetleyici mekanizmaların işletilmemesi nedeniyle günden güne artarak devam ediyor. Ülkede şiddete maruz bırakılan kadınların başvurabileceği sadece 145 sığınma evi bulunurken, Belediyeler Kanunu’nun 14. Maddesi’nde yer alan “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evi açmak zorundadır” hükmü yerine getirilmiyor. Şiddetle mücadelede önemli mekanizmalardan biri olan sığınma evlerinin yetersizliği kadınların en çok tartıştığı ve mücadele verdiği konuların başında geliyor.

İzmir Mor Dayanışma Kadın Derneği de 16 Eylül’de başlattığı “Yalnız değilsin Mor Dayanışma var” çalışmasının ilk adımı olarak 22 Ekim’de nüfusa oranla sığınma evi açılması talebiyle imza kampanyasının startını verdi. Kampanya kapsamında kadınlardan imza toplayan derneğin hedefi ise İzmir’in Konak ve Karşıyaka ilçelerinde birer sığınma evi açtırmak.

MA’dan Tolga Güney‘ün aktardığına göre; nüfusa oranla sığınma evi açılması talebiyle imza kampanyası başlatan İzmir Mor Dayanışma Kadın Derneği’nin üyesi Sevde Ünal, “Bu sistemin karşısında örgütlenerek ve birleşerek durmalıyız. Diğer türlüsü mümkün değil” dedi.

Kadın ve çocuğun can güvenliği için gizli tutulması gereken sığınma evlerinin adresinin herkes tarafından bilindiğini belirten Ünal, “Kampanyamızın aciliyeti milletvekilli Perihan Koca‘nın bindiği bir toplu taşımada sorması üzerine herkesin kadın sığınma evini biliyor olmasıyla ortaya çıktı. Sığınma evlerinin güvenlikli olmadığını zaten biliyorduk. Ancak bu olay sonrası kendi yerellerimizde tartışmaya başlayınca karşılaşılan tablo hepimizi şaşırttı. Özellikle İzmir’de 187 kapasiteli 7 sığınma evinin olduğunu ve bunların birçoğunun internette adresinin yazıldığını gördük” diye belirtti.

Erkekler son 10 ayda 268 kadını öldürdü

Nüfusu 100 bini aşan her belediyenin sığınma evi açma sorumluluğu olduğunu hatırlatan Ünal, kampanya kapsamında 14 Ocak’ta büyük bir sempozyum düzenleyeceklerini aktardı.

Kampanyaya ilginin yüksek olduğunu dile getiren Ünal, mevcut sığınma evleri ile ilgili bilgi aktardıklarında kampanyaya katılımın arttığını söyledi. Ünal, “Kadınlar var olan koşulları bilmediklerini belirterek, kampanyaya katılıyor. Bu istek de bize güç veriyor. Change.org üzerinden de imza toplamayı düşünüyoruz. Amacımız daha fazla kadına ulaşmak ve bilgilendirmek” dedi. AKP iktidarının kadınları yaşamın her alandan uzaklaştırmaya çalıştığını belirten Ünal, şöyle devam etti:

“Şiddette uğramış bir kadına güvenceli bir koşul sunamıyorsunuz. En temel hakkı olan barınma hakkını elinden almış oluyorsunuz. Bu yüzden ‘Yalnız değilsin’ şiarıyla yola çıktık. Kadına şunu söylüyoruz; bu sistemin karşısında örgütlenerek ve birleşerek durmalıyız. Diğer türlüsü mümkün değil.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.