ManşetDünyaİklim Krizi

Mısır’da fırtına ve selden 21 kişi öldü

0
Fotoğraf: EPA

Mısır’da etkili olan fırtına ve yoğun yağışa bağlı sel felaketlerinde 21 kişi öldü. Başbakan Mostafa Madbouly, ülkede 35 veya 40 yıldır bu kadar kötü bir hava koşulu yaşanmadığını söyledi.

Mısır Bugün’de yer alan habere göre ölümler elektrik çarpması ve enkaz altında kalma sonucunda gerçekleşti. Ölenler arasında üstüne ağaç düşerek ölen altı yaşında bir çocuk da vardı.

‘Ejderha fırtınası’ ismi verildi

Weather.com meteoroloji uzmanı Jonathan Belles Cumartesi günü yaptığı açıklamada, hava durumunun alışılmadık bir düşük basınç sistemi tarafından körüklendiğini söyledi. Belles, Kahire’nin normalde tüm ay boyunca sadece 0,15 inç yağmur aldığını ancak kısa süre içerisinde en az 2,4 inç yağmur yağdığını söyledi.

Perşembe günü başlayan ve hafta sonu boyunca etkisini sürdüren fırtına sonucunda Yukarı Mısır‘daki Qena kentinde bir cami yıkıldı. İnsanlar fırtınaya “ejderha fırtınası” ismini verdi.  Hava durumu sebebiyle okullar, işletmelerin ve devlet daireleri kapatıldı.

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2020-03-14 11:06:16Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Ülke genelinde acil durum

Hali hazırda ülke genelinde yayılmakta olan koronavirüs yüzünden zor zamanlar yaşayan ülke, yaşanan beklenmedik ve aşırı hava olayları yüzünden ülke genelinde acil durum ilan etti. Ülke genelinde şu ana kadar 166 koronavirüs vakası açıkladı. 4 kişi ise virüs sebebiyle hayatını kaybetti.

İklim krizi aşırı hava olaylarını artırıyor

İklim uzmanlarıysa aşırı hava durumları ve rekor sıcaklıkların insan eylemleriyle belirgin bir şekilde bağlantısı olduğu konusunda uyarıyor.  Havadaki karbondioksit yoğunluğunun artışına bağlı olarak gözlemlenen sıcaklık değişimleri dünya genelindeki yağış rejimlerini etkiliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.