Doğa MücadelesiManşet

Milli Park’ta anıt ağaç kesimine tepki gösteren AKP’li vekil tehdit edildi, OGM yalanladı

0

AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Ankara Nallıhan Sarıçalı Dağı Milli Parkı‘nda yaşları 500 ile 1200 olan yaklaşık elli anıt ağacın Orman Genel Müdürülüğü tarafından kesilmesine dünkü Twitter paylaşımlarında “Ormanları sadece odun olarak görerek bu katliamı yapanlardan hesap sorulacaktır” diye tepki gösterdi.

Dün Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Ceylan, Sarıçalı Dağı’nın zengin biyoçeşitliliğini hatırlattı.

Ankara Nallıhan’da yer alan Sarıçalı Dağı, Ekim 2021 tarihinde 46’ıncı Milli Park olarak ilan edilmişti. 936 bitki türüne ev sahipliği yapan bölgenin florasında 139 endemik bitki türü de bulunuyor.

Sarıçalı Dağı, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, kızılgeyik gibi pek çok yaban hayvanının yanı sıra, çok çeşitli kuş türlerinin de yuvası.

Orman değiliz, artık lunaparkız – Cihan Erdönmez

Basın toplantısında Nallıhan’da ağaç kesiminin telafi edilemez olduğunu söyleyen Ceylan, “Aslında ana amaç bu ormanların doğal haliyle olduğu gibi korunmasıdır. Amenajman Planı’ndaki bu açık öngörüye rağmen, plana aykırı olarak bakım yapmak bahanesiyle bu alanda yüzlerce ağaç kesilmiş bulunmaktadır. Bu kesilen ağaçlardan 50 civarındaki ağaç ise anıt ağaç özelliği taşımaktadır.”

Ormanlardaki aşırı ağaç kesiminden çok rahatsız olan orman köylüleri artık orman teşkilatından ormanları korumak için mücadele etmektedir.

Bu tür anıt ağaçlar eğer şimdiye kadar tescil edilmemişse bu başta orman teşkilatı olmak üzere ilgili kurluşların ihmal ve kusurudur.

Ceylan Sarıçalı Dağı Milli Parkı’nın kuzey eteklerinde çok sayıda anıt ağaç olmasına ve mutlak korunması gereken ekosistem olmasına rağmen Orman Genel Müdürlüğünün bölgenin milli park sınırına dahil edilmesine izin vermediğini ve bu ormanlarda ve eğimi yüzde 60 üzerinde olan ormanlarda silvikültürel müdahaleler yapılamayacağını da söyledi.

OGM’den cevap: Plana uygun

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) konuya ilişkin yaptığı açıklamada AKP’li Ceylan’ı yalanlayarak ‘bu alanın Milli Park sınırlarında kalmadığı, üretime konu ağaçların anıt ağaç olmadığı, alınan etaların amenajman planına uygun ve orman idaresinin kontrolünde olduğu’nu söyledi.

Açıklamada, ‘çalışılan alanın zemininin tamamen yeşil örtüyle kaplı olduğuna, eğimin yüzde 46-70 arasında değiştiğine, ormanda yapılan çalışmanın amenajman planı ve silvikültür istekler doğrultusunda yapıldığından erozyona ve heyelana sebep olmasının mümkün olmadığı’ iddia edildi.

“Bahse konu saha Orman Bölge Müdürlüğünün teknik personelleri ve şube müdürleri tarafından incelenmiştir. Yapılan incelemede, sahada yapılan çalışmaların ormanların ihtiyacına uygun, bilimsel yöntemler kullanılarak, mevcut amenajman planlarıyla uyumlu ve orman idaresinin teknik personelinin kontrolünde yapıldığı tespit edilmiştir. İddia edilen hususlar tamamen asılsız ve gerçeği yansıtmamaktadır.”

Orman Mühendisleri Odası Başkanı’ndan açık tehdit

Ceyhan’ın paylaşımlarının ardından  Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz, Ceylan’ı hedef göstererek tehdit ettiği bir paylaşım yaptı

“Araziye giderken yol arkadaşlarınızı iyi seçmenizi salık veririz, sayın vekil. Yoksa yolunuzun nereye çıkacağını siz de kestiremezsiniz!”

Türkyılmaz,şunları da yazdı:

“Bir süredir orman teşkilatları ve meslek mensuplarını sistematik olarak yıpratma ve itibarsızlaştırma çabanıza bir yenisini daha eklediğinizi görüyoruz. Mesele sadece ağaç mı? Değil mi? Sayın Vekil. Lütfen içinizden geçenleri kamuoyu ile paylaşın!

Bir tane milli park alanından ya da dışından anıt ağaç kesilmemiştir, iddianızı ispatla mesulsünüz! Araziye giderken yol arkadaşlarınızı iyi seçmenizi salık veririz, Sayın Vekil. Yoksa yolunuzun nereye çıkacağını Siz de kestiremezsiniz!

Son 24 saat içinde, sosyal medya hesaplarınız üzerinden İşletme Müdürlüğünün önüne gidilerek eylem yapmaya davet eden kışkırtmalarınızı hayretle ve esefle izliyoruz. Yöre halkı başta olmak üzere vatandaşları yersiz, gereksiz, dayanaksız kışkırtmalarınıza alet etmeyin!

Meslek mensuplarımız ve kurumlarımıza yönelecek olan her türlü taciz ve saldırının sorumlusu olacağınızı size hatırlatıyoruz.

CHP’li Öztunç teşekkür etti

Ceylan’ın tepkisine CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç‘tan da destek geldi.

Öztunç, “Bu konularda hassas olan AK Parti vekili Sayın Ceylan’a ilgisi ve desteği için teşekkür ediyorum” yazarak konuya ilişkin şunları söyledi:

“Anıt ağaç olarak korunması gereken ağaçların bu şekilde kesilmesi cinayetten farksızdır. Orman Genel Müdürlüğü bunun hesabını vermelidir.

Ceylan dünkü paylaşımında kesilmiş ağaçların fotoğrafını paylaşarak şunları yazmıştı:

Ülkemizin tek anıt ağaç müzesi olan Nallıhan Sarıçalı Dağı’nda çapları 70 ila 140 cm, yaşları 500 ila 1200 olan 50’ye yakın anıt ağaç Orman İşletmesi tarafından kesilmiştir. Bu katliamı meslek taasubu içinde örtbas etmeye çalışanları Allah’a havale ediyorum.

Başkent Ankara Meclisi Başkanı da olan Nevzat Ceylan, Mayıs ayında gerçekleştirilen Sarıçalı Dağı Milli Parkı Uzun Devreli Geliştirme Planı Hazırlık toplantısında şunları söylemişti:

“Sarıçalı Dağı Milli Park’ında; 600 civarında 700- 800 yıllık karaçam, kasnak meşesi ve ardıç anıt ağaç bulunuyor. Ülkemizde en çok anıt ağcın bulunduğu tek bölgedir ve anıt ağaç müzesi olarak tanıtılması son derece önemlidir. Ayrıca burası ülkemizin gece karanlığının en yoğun görüldüğü ve yıldızların en net görüldüğü yerlerden biri.  Bu özelliğini ön plana çıkarılarak yıldız gözlem yeri kurulması için çalışmalar yapılması önemli.”

You may also like

Comments

Comments are closed.