ManşetTürkiye

Milli Eğitim hayat kurtardı! “Şeker Portakalı” müstehcen, “Fareler ve İnsanlar” sakıncalı

0

“Şeker Portakalı” kitabının müstehcen olduğu gerekçesiyle kitabı öğrencilerine ödev olarak veren öğretmene soruşturma açılırken, “Fareler ve İnsanlar” da sakıncalı bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 100 Temel Eser listesi içinde yer alan “Şeker Portakalı” kitabını derste ödev olarak okutan bir öğretmene kitabın müstehcen olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı. Öte yandan Fareler ve İnsanlar kitabı da  İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından ‘sakıncalı’ bulundu.

“Şeker Portakalı” müstehcen

İstanbul Bahçelievler’deki Behiye Doktor Nevhiz Işıl İlköğretim Okulu’nda görev yapan 7. sınıf Türkçe öğretmenine “Şeker Portakalı” kitabını okuttuğu için soruşturma açıldı.

Tüm dünyada çocukların ilgiyle okuduğu Brezilyalı yazar Jose Mauro de Vasconcelos’un Şeker Portakalı kitabı Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) İlköğretim okullarında okutulacak 100 Temel Eseri arasında yer alıyor. 1968 tarihli roman, fakir bir aile çocuğu olan Zeze’nin yaşadıklarını anlatıyor.

Nilay Vardar‘ın Bianet’te yer alan haberine göre, Behiye Doktor Nevhiz Işıl İlköğretim Okulu’ndaki 7. sınıf Türkçe öğretmeni de öğrencilerine performans ödevi olarak bu kitabı okumalarını istedi.

Velilerden biri, kitabı okuduğunu ve şok olduğunu belirterek kitabın Türk örf ve ananelerine aykırı içeriğe sahip olduğunu, içinde birçok argo sözcük ve küfür içerdiğini belirterek öğretmen hakkında soruşturma açılmasını istedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de öğretmen hakkında kitabı neden tavsiye ettiği ile ilgili olarak soruşturma açtı. Soruşturma henüz tamamlanmadı.

“Fareler ve İnsanlar” sakıncalı

BirGün gazetesinden Gülsen Candemir‘in haberine göre, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerde okutulması için önerdiği 100 Temel Eser arasında yer alan John Steinbeck’in ünlü “Fareler ve İnsanlar” adlı kitabının bazı bölümlerini sakıncalı buldu. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ise kitapla ilgili herhangi bir sansür ya da yasaklama olmadığını açıkladı.

3 Aralık’ta toplanan komisyon, Bakanlık onayıyla yıllardır liselerde okutulan kitabın bazı sayfalarının “ahlaki olmayan” bölümler içerdiğine karar vererek, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurdu.
Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunu oluşturan Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ceran, Hakimiyet-i Milliye ilk Öğretim Okulu Müdürü Tarık Uğur, Konak Mithatpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Edebiyat Öğretmeni Faruk Öz, Gaziemir Kipa 10. Yıl Lisesi Öğretmeni Hüseyin Helva ve Buca 85. Yıl Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Cihan Celep öncelikle İnkılap, Sel, Varlık ve Remzi Yayınevlerinden çıkan kitabı sayfa sayfa “gayri ahlaki” incelemeye tabi tuttu.

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı‘nın imzası ile gönderilen dilekçede, sansür şöyle anlatıldı:

“100 Temel Eser Dünya Edebiyatı listesinde bulunan, yazarı John Steinbeck olan ‘Fareler ve insanlar’ kitabının İnkılap Kitabevinden basılan (sayfa 69-70) bazı bölümlerin öğrencilerin eğitimine uygun olmayan bölümlerin olduğu ilgili dilekçe ile bildirilmiştir. Müdürlüğümüzce aynı kitabın çeşitli yayınevleri de incelendiğinde Sel Yayıncılık (63-64. sayfaları), Varlık Yayınları (42-43-45 sayfaları), Remzi Yayınevi ((56-57-60-61) sayfalarında da eğitime uygun olmayan bölümlerin olduğu yapılan incelemede tespit edilmiştir” denilerek inceleme raporu ve ilgili yayınevlerinin sakıncalı bulunan sayfaları gönderiliyor.”

(Bianet, T24BirgünCnnTürk)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.