SağlıkEnerjiKoronavirüs SalgınıManşet

CHP’li Demirtaş: Termik santrallerle çevrili Zonguldak’ta koronavirüsün yayılması ölümcül olur

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 1 Nisan günü açıkladığı illere göre koronavirüs vaka dağılımına göre Zonguldak vaka sayısının en yüksek olduğu ilk 10 il arasında yer alıyor. Aynı açıklamada, ilde koronavirüs salgını sebebiyle beş kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Medyascope’tan Caner Polat’ın haberine göre Zonguldak’ta bu kadar vaka görülmesinin ise üç sebebi var: umreciler, kentin göç alması ve limana gelen gemiler. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise başka bir tehlikeye dikkat çekti: Termik santraller.

‘Kronik akciğer hastalıklarının çok yoğun olduğu bir kent’

Demirtaş’a göre kentin öznel koşulları salgını daha da riskli hale getiriyor: “Zonguldak termik santraller ve kömür madenleri yüzünden akciğer kanseri, kronik akciğer hastalığı (KOAH) ve astım hastalığının çok yoğun olduğu bir kent. Bu sebeple koronavirüsün burada yayılmasının ölümcül sonuçları çok yüksek olacaktır.”

Zonguldak’ta en başta 2 bin 790 MW gücünde faaliyet gösteren Zonguldak Eren Santrali olmak üzere Çatalağzı Termik Santrali ve Oyka Kağıt SEKA Çaycuma Termik Santrali uzun yıllardır şehrin hava kalitesine zarar veriyor.

‘İki madencinin testleri pozitif çıktı’

TTK madenlerinin işçilik faaliyetlerinin üç gün önce durdurulduğunu söyleyen Demirtaş, bunun olumlu bir adım olduğunu ancak geç kalındığını, iki madencinin testlerinin pozitif çıktığını belirtti. Demirtaş “Tek çözüm sokağa çıkma yasağı” diye konuştu.

‘Sağlık çalışanlarının koruyu ekipmanı yok’

Zonguldak’taki hastanelerin yatak sayılarının yetersiz olduğunu vurgulayan Demirtaş, 25 sağlık çalışanının koronavirüs testinin pozitif çıktığını ve bunun sağlık çalışanları açısından koruyucu ekipman eksikliğini gösterdiğini belirtti.

Demirtaş, “İlk etapta ciddi malzeme eksikliği olduğu bilgileri geliyordu. Şu anda bu eksiklikler biraz daha giderilmiş görülüyor ancak doktorlar ve hemşirelerin ulaşabildiği koruyucu ekipmana tüm sağlık işçilerinin de ulaşması gerekiyor” dedi.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.