İklim KriziManşet

Mikdat Kadıoğlu: Kuraklık müdahale planı Türkiye’de yok

0

Barajlardaki doluluk oranı %30 lara inmişken, haftasonu yağan yağmurlar kuraklığa çözüm oldu ve barajları doldurdu mu? Meteoroloji mühendisi Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu’na göre hayır; ‘Kuraklıktan dolayı toprağın su ihtiyacı azaldığından kısa süreli yağmur suları barajlara ulaşmıyor’

fft99_mf1982721

Zaman Gazetesi’nden Erhan Çaçan‘a konuşan Kadıkoğlu, esas sorunun kar yağışında olduğunu, barajların kar suyuyla dolduğunu belirtiyor. Barajlardaki yüzde 30’luk su oranına da dikkat çeken Kadıoğlu, “Dünyanın birçok şehrinde ‘kuraklık müdahale planları’ var. Her bir şehirde meteoroloji mühendisleri çalışır; o şehrin su kaynaklarına ait akarsu ve göllerde su seviyeleri, akış, buharlaşma, toprak nem ve yağışları takip ederler. Ancak Türkiye’de maalesef böyle bir alışkanlık yok.” şeklinde konuştu.

“Kuraklık, anca ortaya çıkınca farkediliyor”

Kadıoğlu, kuraklıkla mücadele planı ve risk yönetimi konusunda Türkiye’de kamu kurumlarının işlevsiz olduğunu belirtiyor: “43 ayrı kamu kurumunun yetki sahibi ve su yönetimi tek elden idare edilmiyor. Kuraklık, ortaya çıkınca ancak fark edilebiliyor. Meteoroloji mühendislerinin bulunmadığı büyükşehir belediyelerinde su bütçesi yapılmıyor, bu yüzden açık verildiği zaman hangi önlemlerin alınacağı bilinmiyor. Bu önlemler, ancak kuraklık mücadele planlarıyla belirlenebilir. Örneğin, İstanbul’da barajlarda yüzde 10’luk bir açık olduğunda bu açığın giderilmesi için bir plana ihtiyaç var. Ancak maalesef risk yönetimi konusunda ihmaller var.”

Barajlardaki doluluk oranları

15 Şubat itibarıyla barajlardaki doluluk oranları İSKİ rakamlarına göre şöyle: Ömerli yüzde 42,3, Pabuçdere yüzde 0,24, Sazlıdere yüzde 17,15, Büyükçekmece yüzde 29,6, Alibeyköy yüzde 20,99, Terkos yüzde 40,99, Kazandere yüzde 15,62, Elmalı yüzde 6,21, Darlık yüzde 30,37.

Hafta boyunca sıcak olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, sıcaklıkların hafta başından itibaren iç ve batı bölgelerimizde tekrar hissedilir derecede artacağı ve hafta boyunca mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

(Zaman, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.