Bilim-Teknolojiİklim KriziManşet

Microsoft’un yapay zeka hamlesi, emisyon sözünü unutturdu

0

Microsoft Corp.’un dört yıl önce, içinde bulunduğumuz on yılın sonuna kadar saldığından daha fazla karbonu ortadan kaldırma sözü vermesi , iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik en iddialı ve kapsamlı planlardan biriydi. Ancak yazılım devinin yapay zekada küresel lider olma yönündeki amansız çabası, bu hedefi tehlikeye atıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, dünya çapındaki veri merkezleri şu anda küresel elektrik kullanımında yüzde 1.5’luk bir paya sahip. Ancak yapay zekanın diğer bilgi işlem türlerine göre daha fazla enerji gerektirmesi nedeniyle bu oran giderek artıyor.

Bloomberg’in aktardığına göre, çarşamba günü (15 Mayıs) yayımlanan en son sürdürülebilirlik raporuna göre, Seattle merkezli şirketin, gezegenin toplam ısınmasına etkisi, bugün 2020’ye kıyasla yaklaşık yüzde 30 daha yüksek. Bu da 2030 yılına kadar “sıfırın altına inmeyi” yani karbon negatif olmayı, karbon negatif hedefini zorlaştırıyor.

Şirketin CEO’su Brad Smith, Bloomberg’e hedeflerine ulaşmak için artık yazılım devinin yeşil çeliğe, betona ve daha az karbon yoğunluklu çiplere erişme konusunda çok hızlı bir şekilde ciddi ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi: “2020’de “carbon moonshot” adını verdiğimiz şeyi açıkladık. Bu yapay zekadaki patlamadan önceydi. Yani, yapay zekanın genişlemesi ve onun elektrik ihtiyaçları konusundaki tahminlerimizi düşünürseniz, birçok yönden Ay, 2020’dekinden beş kat daha uzakta.”

Microsoft’un içinde bulunduğu durum, yapay zeka arayışının emisyonları azaltma çabalarıyla nasıl çatıştığının ilk somut örneklerinden biri. Üretken yapay zeka için yeni pazardaki ilk liderliğinden yararlanmayı seçmek, Microsoft’u dünyadaki en değerli şirket haline getirdi; ancak liderleri aynı zamanda talebe ayak uydurmanın, kirletici varlıklara daha fazla yatırım yapmak anlamına geleceğini de kabul ediyor.

Yapay zeka ürünleri güce ihtiyaç duyuyor ve veri işlemesi de büyük miktarda enerji tüketiyor. Ancak talep o kadar fazla ki, Microsoft’un buna ayak uydurabilmek için yeni veri merkezleri de kurması gerekiyor. Bunun için karbon yoğun çimento, çelik ve mikroçipler gerekiyor.

Teknoloji devi, yapay zeka ürünlerine yönelik artan talebi karşılamak amacıyla veri merkezlerini genişletmek için Temmuz 2023 ile bu yılın Haziran ayı arasında 50 milyar dolardan fazla harcamayı planlıyor. Mali İşler Direktörü Amy Hood geçen ay yaptığı bir röportajda, temmuz ayından itibaren önümüzdeki 12 ay için bu rakamın daha da yüksek olmasının beklendiğini söyledi. Şubat ayından bu yana da  şirket Wisconsin, Tayland, Endonezya, İspanya, Almanya ve Japonya‘da yeni veri merkezi projelerinin tanıtımını yaptı.

Smith, yapay zekanın dünya için yapabileceği iyiliğin, çevresel etkisinden daha ağır basacağına inanıyor: “Temel olarak cevabın yapay zekanın yayılmasını yavaşlatmak değil, onu daha çevre dostu hale getirmek için gereken işi hızlandırmak olduğuna inanıyoruz. Başarısız olmanın bir yolu olduğunu garanti ederim: O da vaz geçmektir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.