DoğaManşetYerel

Meydandaki yalnız ağaca saldırı: Dibine delik açıp kimyasal döktüler

0

Haber: Abidin YAĞMUR 

*

MERSİN- Mersin’in deniz kıyısındaki en önemli sosyal mekanlarından biri olan Özgecan Aslan Barış Meydanı’nın tam ortasında, tek başına yaşayan çeyrek asırlık kauçuk ağacı, son bir haftadır yaşam savaşı veriyor.

Kimliği belirsiz kişilerin ağacın köklerinde matkapla açtığı altı delikten kimyasal bir madde akıtıldığı ve ağacın yavaş yavaş ölüme terk edildiği belirtiliyor. Meydanın simgesi olan ağaç, günden güne sararıp güçsüz düşerken Mersin Büyükşehir Belediyesi saldırıdan altı gün sonra ağaca ilk müdahaleyi yaptı.

Betonun ortasında tek başına

Mersin’in sahil şeridindeki Kültür Park’ın en işlek noktası Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda, parkın bütünü gibi ağaç ve yeşil alan varlığı günden güne azalmış, meydan betona boğulmuştu. Beton sahanın tam ortasında ise bir kauçuk ağacı yalnız başına kaldı.

Uzun zamandır meydanın orta yerinde yaşamını sürdüren kauçuk ağacı, geniş yapraklarıyla hayvanların ve insanların gölgesinde dinlenmesine olanak  tanıyordu.

Bütün kentin bildiği, tanıdığı ve adeta simge haline dönüşen ağaç son bir haftadır ise kendisine yönelen bir “suikastla” kent gündeminde. Çevre esnafının dikkati sayesinde açığa çıkan saldırının ayrıntıları ise henüz tam bilinmiyor.

Ancak hem uzmanların ilk tespitine hem çevre sakinlerinin anlatımına göre birileri elektrikli matkapla ağacın köklerinde altı adet delik açıldı ve o deliklerden bir kimyasal maddeyi akıtılmış olması çok muhtemel.

Saldırının hemen ardından ağacın yeşil ve parlak olan yaprakları solgun bir kırmızıya döndü ve yer yer çürüdü. Ağacın gövdesinden ve açılan deliklerden de renkli sıvılar akmaya başladı.

Altı gün içinde görüntüsü tamamen değişen ağaç, herkesin gözün önünde yavaş yavaş ölmeye başladı.

Ağacın ölmeye başladığını gören Mersinliler, sorumluların bulunmasını ve meydanın yalnız ağacının kurtulması için mümkün olduğunca hızlı müdahale edilmesini isterken henüz ne Mersin Büyükşehir Belediyesi  ne Mersin Valiliği ne de ağacın hemen 50 metre gerisinde polis noktası bulunan Emniyet Müdürlüğü bir açıklama yaptı. Çevre sakinleri, “Orman Müdürlüğü’nden ekipler gelip numune aldı” dese de müdürlük çalışanları da bilgi vermedi.

Sadece bir belediye yetkilisi, “Elimizde bir hasta var. Onu iyileştirmeye çalışacağız” diyerek durumu özetledi.

Ziraat mühendisleri, ağacın kökünde delikler açan kişilerin, “bir ağacın nasıl hayatta kaldığını ve nasıl öleceğini bilen kişiler” olduğuna işaret ediyor. Görüşünü aldığımız adını vermek istemeyen bir ziraat mühendisi, “Matkapla ağacın gövdesinde delikler açsanız bu kadar etkisi olmaz. Ama ağacın kökünde delik açarak ağacın topraktan mineral aldığı kanalları kesmiş olabilirler. O delikler, kök kısmında bilinçli şekilde açılmış. Yani o matkabı kullanan kişiler kesinlikle ağaçlar konusunda uzman kişiler” diyor.

Mersin halkının sosyal medya üzerinden yoğun tepki göstermesi üzerine, ağaca yapılan saldırıdan altı gün sonra belediye ve orman müdürlüğü ekipleri gelip numune aldı.

Ziraat mühendisi, ağacın köküne zehir ya da kimyasal madde enjekte edilip edilmediği konusunda ise temkinli. Şöyle diyor:

“Numune analizi yapmadan kimyasal döktüler ya da şu kimyasalı döktüler diyemeyiz. Bir ağaca böyle bir zararı verebilecek birkaç ilaç ya da kimyasal ürün var.  Mersin yöresinde çiftçiler zaman zaman bu ilaçları alır, ziraat mühendisi kontrolünde kullanır. Dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır. Bunların adlarını, özelliklerini, miktarını, etkisini herkes bilmez. Ziraat işlerinden anlayan insanlar bilebilir. Hangi ilacın ne kadar kullanıldığı ağaçtan bir numune alınıp incelenirse bulunur. O inceleme sonucunda kimyasal var ya da yok denilebilir. Bununla beraber, ağacın kökünde o şekilde delikler açmak da aynı etkiyi verir. Kimyasal kullanmaları şart değil. Köklerde açtıkları deliklerle ağacın topraktan beslendiği damaları da kesmiş olabilirler.”

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.