Kültür-Sanat

Metis Ajanda’nın teması Olmayan Kelimeler

0

Geçtiğimiz sene teması nedeniyle saldırılara maruz kalan Metis Ajanda‘nın bu yılki teması: Olmayan Kelimeler

Geçen yıl “toplumun bölünmüşlüğünün, belli ideolojik kalıplara sıkışmışlığının yarattığı suçlara karşı bir duyarlılık geliştirmek amacıyla” yayınlanan ve teması “Nefret Suçları” olarak seçilen Metis Ajanda’nın temasıyla hayli ironik bir görüntü veren olaylara neden olmuş, “Atatürk’e hakaret edildiğini” iddia eden bir grubun baskısıyla Nezih Kitapevi ajandayı raflarından kaldırmıştı.

Bu yıl tema olarak Olmayan Kelimeler’i seçen Metis Yayınları, temasını açıklarken bu olayı da anımsatıyor. Metis’in açıklaması şöyle:

”Yayımlandığı ilk yıldan beri okurlarımızın severek aldığı ajandalarımız, ne yazık ki kimi sevgisiz insanları da illet ediyor. Cadılar ajandamızda vurguladığımız gibi her yerde düşman arayışına çıkanlar, zihinleri ve yürekleri yerine tepkilerini rehber edinenler kelimelerden özellikle korkuyor. Peki, dedik biz de o zaman, mevcut kelimelerden kaçınalım, hazır çağrışımları devre dışı bırakalım, olmayan kelimelere bakalım bu sefer!

Acaba dilimizdeki hangi kelimelerin eksikliği yaşadıklarımıza da etki yapıyor? Kimi hayati duygularımız, tecrübelerimiz sırf adları konmadığı için hayatın dışında, önemsiz, tali gibi görünüyor olmasın? Dünya gezegenindeki kaderdaşlarımız bizimkilerden başka hangi kavramları/duyguları/durumları adlandırmaya ihtiyaç duyuyor? Edebiyatçılar bizim dikkatimize hangi yeni kelimeleri sunmak istiyor? Engin Geçtan, Birhan Keskin, Murathan Mungan, Ayşegül Devecioğlu, Ahmet Sipahioğlu, Süreyye Berfe, Meltem Ahıska, Saffet Murat Tura, Niyazi Zorlu, Cemal Yardımcı, Türker Armaner, Fatmagül Berktay, Murat Uyurkulak ajandaya katkıda bulunan isimler arasında…

Kelimeler hep kifayetsiz kalacak, biliyoruz. Ve tamam, olmayacak şey bir insanın bir insanı anlaması. Ama anlama, anlatma, anlaşılma, anlaşma ihtimalinin peşinden koşmaktan da vazgeçecek değiliz! Hayatlarımızın hep yeni kelimelerle güzelleşmesi, derinleşmesi umuduyla…”

(Ntv)

You may also like

Comments

Comments are closed.