Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Haber: Gençağa Karafazlı-Hüseyin Altun
Artvin’in Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın 31 Mayıs 2011 tarihindeki mitingine yönelik protestolar sırasında polisin sıktığı biber gazından ve aldığı darbelerden etkilenerek hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu‘nun ölümüyle ilgili açılan davanın ilk duruşması bugün Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.
Dosyada yargılanan 13 polisin “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla altı yıla kadar hapsi isteniyor.
Polis, adliyeye girişte ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Duruşmaya Lokumcu’nun ailesinin yanı sıra; HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve bazı baro başkanları da geldi.
Ancak, adliyeye gelen pek çok kişi pandemi sebebiyle duruşma salonuna alınmadı.
Duruşma öncesi Trabzon Valiliği, ilde eylem yasağı getirildiğini açıklamıştı.
Duruşma öncesi Trabzon Emek ve Demokrasi Güçleri adına adliye önünde basın açıklaması yapıldı ve “adalet” talebinde bulunuldu.
Yapılan açıklamada Trabzon emek ve Demokrasi Güçleri Adına konuşan Engin Nur, 2011’den bu yana yaşananları özetleyerek davanın Trabzon’a kaçırıldığını ifade etti. Nur, “10 yıl sonra başlayan davada ailenin adalet talebi karşılanmalıdır” dedi.
Basın açıklamasında konuşan Hopa Halkevleri başkanı Kamil Ustabaş ise şu açıklamalarda bulundu:
O gün Hopalılar suyun , doğasına sahip çıkmak için haykırıyordu. Metin Lokumcu da onun için oradaydı. Polisin aşırı saldırısıyla Metin Lokumcu hocamızı aramızdan aldılar. O dönemde emri ben verdim diyenler, gazı az kullandılar diyenler Metin hocamızın katilidir. Bu davayı Trabzon’a getirenler o emri verenlerin yargılanmasını istemeyenlerdir. Bizim adalet mücadelemiz emri verenlerin de yargılandığı ve cezalandırıldığı zamana kadar devam edecektir. Değil Trabzon’a, fizana kaçırsanız da adalet mücadelemiz sürecek.”
Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası mitingi için geldiği sırada düzenlenen protestolara ilişkin polisin sıktığı biber gazından ve aldığı darbelerden etkilenen emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti.
Protestolarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı tutuklanmış, daha sonra ise serbest bırakılmışlardı.
Lokumcu’nun ölümüne ilişkin soruşturma dokuz yıl sonra tamamlanmıştı. 13 kişinin yargılandığı dosyada sanıklar “taksirle ölüme neden olmak” ile suçlanarak haklarında altı yıla kadar hapisleri istendi.
Metin Lokumcu‘nun ölümüyle ilgili hazırlanan Adli Tıp raporunda biber gazına maruz kalmanın ölümde etkisi olduğu ifade ediliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…