ManşetTürkiye

Meteorolojiden İstanbullulara yağmur ve hortum uyarısı

0

YağmurMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Marmara bölgesi için kuvvetli yağış, hortum ve fırtına uyarısı yapıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji birimlerinin hava tahmin raporlarına göre, İstanbul’da yarın sabah (perşembe) saatlerinden akşam saatlerine kadar kısa süreli ve şiddetli yaz yağmuru geçişleri bekleniyor. Metrekareye 15 ila 50 kilogram yağış bekleniyor. Meteorolojik ihbar doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, İtfaiye, AKOM, İSKİ,  ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek.

Meteorolojiden hortum uyarısı

Yağışın yarın sabah 06.00 sıralarında başlayıp saat 18.00’a kadar sürmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, “Marmara’da görülecek yağışların; İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir illeri başta olmak üzere Bursa, Yalova il geneli ile Tekirdağ ve Edirne’nin güneyi, Bilecik’in batı kesimlerinde kısa süreli fırtına ile birlikte yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (hortum riski, lokal dolu, sel, su baskını, yıldırım vb) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

İstanbul’u birkaç günden etkisi altına alan nemli hava yerini yaz yağmurlarına bırakıyor. Kentin Basra alçak basınç sisteminin etkisi altında olması ve yukarı seviye hava sıcaklıklarındaki hızlı düşme, kararsızlık yağışları (yaz yağmurları) yaşanmasına neden olması bekleniyor. Kısa süre içinde yoğun yağışların beklendiği İstanbul’da hortum, fırtına benzeri rüzgârların yaşanması bekleniyor. Yarın sabah saatlerinde 7-15 dakika süreli şiddetli yağış uyarısı yapıldı. Yağışların bölgesel olarak gök gürültülü, şimşek çakması ve yıldırdım düşmesi gibi meteorolojik olayları görüleceği tahmin ediliyor. Yağışlar ani düştüğünden hızla akışa geçmesi, yollarda göllenmelere, kod seviyesinin altında kalan kesimlerde ise su baskınlarına neden olabilecek. Ayrıca rüzgârın yağış anında poyraz ve yıldız yönlerinden sert, aralıklarla hamle yaparak fırtınamsı esmesi (saatte 20-55 km hızla) açık deniz seferlerini aksatması, yaşanması muhtemel hortum hadisesi ile çatı ve tabela uçması vb. hadiselere neden olması bekleniyor.

Diğer bölgelerde durum

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Doğu Karadeniz, Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Bingöl, Muş, Tunceli, Bitlis, Van, Ordu, Sakarya, Bursa, Bilecik çevreleri ile gece saatlerinden sonra Marmara’nın güneyi, Kuzey Ege kıyıları ile Kütahya çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların; Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Artvin çevrelerinde kuvvetli, Ordu’da şiddetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığı, iç ve doğu bölgelerde 2 ila 4 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişik olmayacak.
Rüzgar ise genellikle kuzey ve kuzeybatı, Akdeniz kıyıları ile güneydoğu kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette; Kuzeybatı kesimler, Doğu Karadeniz ile yağış alan yerlerde yağış anında yer yer kuvvetli olarak esecek.

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışların, Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Artvin çevrelerinde kuvvetli, Ordu’da şiddetli olması beklenirken Meteoroloji de su baskını, ulaşımda aksamalar, yıldırım, dolu, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

Haber  Merkezi

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.