İklim Krizi

Metan seviyesi rekor seviyede yükseliyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının destek verdiği bir araştırma 2000 yılından bu yana metan gazı salımının 50 milyon tondan daha fazla arttığını ortaya koydu.

Karbondioksite kıyasla sıcaklığı tutmada 28 kat daha etkili olan metan gazının bu miktarı 350 milyon otomobilin saldığı sera gazı emisyonuna denk geliyor. Almanya ve Fransa’nın toplam emisyon miktarının ise iki katı.

Başlıca sebepleri hayvancılık ve fosil yakıtlar

Dünya Sistem Bilimi Verileri ve Çevre Araştırma Mektupları’nda yayınlanan bulgular, atmosferdeki metanın yarısından fazlasının insan faaliyetlerinden kaynaklandığını gösteriyor. Üçte ikisini çiftlik, tarım ve depolama alanlarından kaynaklanan emisyonlar oluşturuyor. Geri kalanı is petrol, gaz ve kömürden oluşan fosil yakıt endüstrisi sebebiyle oluşuyor.

Metan gazı iklim krizine katkısı açısından ikinci sırada yer alıyor. İlk sırayı ise karbondioksit tutuyor.  Ancak 100 yıllık bir süreç içerisinde karbondioksite kıyasla sıcaklığı tutma anlamında 28 kat daha etkili oluyor.

Fotoğraf: AA

Atmosferdeki metan gazı 2.6 kat arttı

Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi Yer, Enerji ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nde profesör olan Rob Jackson, Global Carbon Projesi’ne başkanlık ediyor. Jackson, Guardian’a verdiği demeçte sanayi devriminden bu yana insan faaliyetlerinin atmosferdeki metan miktarını 2,6 kat, karbondioksiti ise 1,7 kat arttırdığını söyledi.

Metan gazıyla mücadelenin de en az karbondioksit kadar önemli olduğunu belirten Jackson “Uydu ve drone kullanarak metan yayıcıları tespit edebileceğimiz konusunda iyimserim. Ancak bir milyar inek ve koyunun geğirmesinden oluşan emisyonları kesmek daha zorlu. Çünkü burada diyetlerimizin ve gübre yönetimi önemli oluyor” dedi.

Çalışma tarımsal metan emisyonlarının 2000 yılından bu yana yüzde 11 artarken, fosil yakıt kaynaklı metanın ise yüzde 15 arttığını belirtiyor.

Bölgeden bölgeye farklılıklar

Artışlar bölgeden bölgeye de farklılık gösteriyor. Asya, Afrika ve Okyanusya’da emisyonlar daha çok tarımsal faaliyetler sebebiyle artarken ABD’de ise hidrolik çatlatma (fracking) ve diğer yöntemlerle elde edilen doğal gaz ve petrol sebebiyle artıyor.

Avrupa, gübre ve endüstri kaynaklı emisyonları azaltmak için aldığı güçlü önlemler sayesinde düşüş kaydeden tek kıta. Kuzey Kutbu’ndaki değişiklik de oldukça az. Bunun sebebi olarak atmosfere çok büyük miktarda metan salacağı düşünülen donmuş toprak erimesinin 2017 yılına kadar gerçekleşmemiş olması.

Yazarlar, hükümetlerin bu konuya odaklanan çözüm önerileriyle gelmediği sürece atmosferdeki miktarın giderek daha da artacağını söylüyor.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024