İklim KriziDünyaManşet

Met Office bu yazdan itibaren daha az sıcak dalgası ilan edecek

0

Çöken buz sahanlıkları, Avrupa’da kömürün yeniden canlanmasına kadar pek çok kötü iklim haberine rağmen , en tuhaf “iyi haber” Birleşik Krallık‘tan geldi: Bu yaz ülkede daha az sıcak hava dalgası ilan edilebilir.

Ancak bu, küresel ısınmanın tersine dönmesinden veya bölgede yaz mevsiminin daha soğuk geçmesinden kaynaklanmıyor. Bunun yerine Büyük Britanya Meteoroloji Kurumu, Met Office gerekli sıcaklık eşiğini yükselterek sekiz ilçede sıcak dalgasının tanımını değiştiriyor.

Bir hava durumunun resmi olarak “sıcak dalgası” olarak kabul edilebilmesi için, belirli bir bölgedeki sıcaklığın, Met Office tarafından art arda üç gün boyunca belirlenen bir eşiğe ulaşması gerekiyor. Bu, ülkedeki bölgelere göre değişiyor. Surrey, Berkshire, Buckinghamshire, Bedfordshire, Hertfordshire ve Cambridgeshire‘da, daha önce 27C olan sıcaklığın resmi olarak sıcak hava dalgası olarak sınıflandırılabilmesi için şimdi üç gün veya daha fazla sürede 28C’de kalması gerekiyor.

Lincolnshire’da sıcak dalgası eşiği 26C’den 27C’ye ve East Riding of Yorkshire‘da 25C’den 26C’ye yükseltiliyor.

Met Office’te Birleşik Krallık iklim kayıtlarını yöneten Dr Mark McCarthy, istatistiklerin ülkenin ısındığını gösterdiğini söyledi. Orta ve doğu İngiltere’nin bazı bölgelerinde, 1C’den fazla artarak en yüksek sıcaklık artışları tespit edilirken, İskoçya ve Kuzey İrlanda‘da artış 0,7C’ye yaklaştı.

Met Office, tanımlarının her zaman esnek olmayı ve değişen iklime uyum sağlamayı amaçladığını söyledi. Orijinal sıcak dalgası eşikleri 1981 ile 2010 arasındaki iklim koşullarına dayanıyordu. Yeni eşikler ise 1991-2020 arasındaki koşulları baz alıyor.

McCarthy, iklim değişikliğinin sıcak dalgalarını daha olası hale getirdiğini de  belirtti: “Birleşik Krallık’ta 2018 yazındaki sıcak dalgasına ilişkin Met Office tarafından yapılan bilimsel bir araştırma, atmosferdeki daha yüksek karbondioksit konsantrasyonu nedeniyle şu anda bunun meydana gelme olasılığının 1750’ye göre 30 kat daha fazla olduğunu gösterdi. Sera gazı konsantrasyonları arttıkça, benzer yoğunluktaki ısı dalgalarının daha sık olacağı ve her yıl olduğu gibi düzenli olarak meydana geleceği tahmin ediliyor.”

2018 sıcak dalgası, Birleşik Krallık’ta yaygın kuraklığa, hortumlara, mahsul kayıplarına ve bir dizi orman yangınına neden olmuştu. Sıcak dalgasının 15 günlük zirvesi sırasında 700’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Yüksek sıcaklıkların normalleştirilmesi

Met Office’in yeni yaklaşımının, ısı dalgaları için bazı yeni bilimsel standartlar oluşturmak yerine Birleşik Krallık’taki daha yüksek sıcaklıkların basitçe normalleştirilmesi anlamına geldiğine yönelik eleştiriler yapılıyor. Bu yaz da muhtemelen, son on yılın rekor kıran yüksek sıcaklıklarında gerçek bir mola oluşmayacak, ancak, sıcak dalgaları hakkında daha az haber, rapor ve resmi istatistik yayımlanacak.

Belirlenen sıcak eşiklerinin nasıl belirlendiği ise bilinmiyor. Kurum, sıcak dalgası tanımının amacının “medyaya ve halka tutarlı ve güvenilir mesajlaşma sağlamak” olduğunu açıkladı, ancak bu değişimin Birleşik Krallık’ta iklim etkilerinin tırmanmasını maskelemesi söz konusu olabilir.

Değişen referans çizgilerinin getirdiği risk

Guardian’dan Eleanor Salter, çevre ve iklim jargonunda “değişen referans çizgisi” kavramına işaret ediyor. Bu, doğal çevrenin durumu için kabul edilen normlardaki kademeli değişimi ifade ediyor. Geçmişin bilgi ve deneyimini kaybedildiğinde ise standartların istikrarlı bir şekilde düşürülmesi, bozulmanın, yıkımın ve türlerin azalmasının normalleştirilmesi riski büyüyor.

İlk olarak 1995 yılında deniz biyoloğu Daniel Pauly tarafından balıklarla ilgili olarak kullanılan terim hayata geçirilirken, balık stoklarının üç yüzyıl öncesinin bolluğuna döndürmek yerine koruma çalışmalarından önceki şiddetli düşüş referans alınarak birkaç on yıllık bir dönemle sınırlandırılmıştı.

Değişen referans çizgisi sendromu, vahşi yaşam alanlarına ve daha soğuk iklimlere aşinalık azaldıkça, doğal dünyanın tüm unsurlarına nüfuz edebilir ve temel ısı standartları da buna bağlı olarak değişebilir.

Çiseleyen yağmuru ve griliği ile ünlü Birleşik Krallık’ta bu durum iklim etkileri arttıkça hızla değişiyor. Reading Üniversitesi’nden Prof Nigel Arnell, sıcaklık eşiği değişikliğinin muhtemelen son olmayacağını söylüyor: “Sıcak  dalgalarını yeniden tanımlamaya devam etmemiz gerekecek. Aksi takdirde her yaz bir sıcak hava dalgası yaşayacağız. Ne yazık ki yeni bir adlandırma eşiği, sağlığımızı, altyapımızı ve çalışma koşullarımızı şoke eden yükselen sıcaklıkları durduramayacak.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.