Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan 17 maddelik değişiklik teklifi için ortak bir bildiri ile katliam yasasına alternatif çözüm önerileri sundu.
Meclis Genel Kurulu’nda dün başlayan görüşmeler üzerine milletvekillerine seslenen meslek örgütleri, meslek ve hukuk uzmanları, STK’lar ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda hazırladıkları çözüm önerilerini tekrarladı.
Katliam yasasının gösterdiği gerekçelerin eksik ve hatalı olduğunu belirten meslek birlikleri, kanıt olarak sunulan verilerin güncel olmadığına dikkat çekti.
Kanun teklifinin mevcut haliyle meclisten geçmesi durumunda sokaklardaki hayvan sayısı azaltılamayacağı, halk arasındaki huzursuzluğun artacağı ve iktidarın yerine getirmediği sorumluluğun cezasının hayvanlara kesileceği ve itlafın travmatik etkilerinin çocuklar başta olmak üzere insanları olumsuz etkileyeceği belirtildi.
Belediyelerde çalışan veteriner hekimlerin yeminleriyle idarecilerin baskısı arasında kalarak evrensel etik ve tıbbi ilkelere göre sağlıklı karar vermekte zorlanacaklarına da dikkat çekildi.
Ötanazi maddesinde yapılan düzenlemenin hala ötanaziye açık kapı bırakması ve karar verme yetkisinin veteriner hekimlerin iradesinin dışına çıkarılması, teklifte belirtilen hayvan sayısı hesabının hatalı olması, kuduz artışı iddialarının gerçeklik dışı olması ve bilimsel araştırmaların itlaf yönteminin başarısızlığını kanıtlamış olması mevcut yasa teklifinin eksiklikleri olarak sıralandı.
Diğer yandan teklifin kanunlaşması durumunda “toplanan hayvanlar genellikle aşılı ve topluma uyumlu hayvanlar olacaktır” diyen meslek örgütleri, yakalanması daha zor ve üreme kapasitesi daha yüksek olan aşısız hayvanların artış göstereceğine dikkat çekti.
Özellikle kırsal bölgelerde yaban hayvanlarının yerleşim bölgelerine ulaşmasını engellemek için doğal bir bariyer görevi gören köpeklerin yok edilmesi, “kuduz hastalığının doğadaki rezervuarları olan tilki, çakal gibi yabani memelilerden evcil memeli hayvanlara (sığır, koyun, kedi vb.) ve insanlara bulaşmasını” kolaylaştıracak.
Benzer şekilde şehirlerde kemirgen ve yılanlar gibi hayvanların yol açacağı hastalık riskleri de artış gösterecek.
Çözümün 4 milyon hayvanın öldürülmesinde değil, 1,5 milyon hayvanın kısırlaştırılmasında olduğunu vurgulayan meslek örgütleri, kısırlaştırmanın hem etik hem bilimsel hem de sürdürülebilirlik, sosyolojik ve ekonomik açıdan daha avantajlı olduğunu söyledi.
“Milletvekillerine sesleniyoruz! Kanun teklifini bu haliyle kabul etmeyin, çözüm zor değil!” diyen bildiride milletvekillerine öneriler sunuldu:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…