ManşetDoğa MücadelesiYerel

Meryemana Tabiat Parkı’nın koruma statüsünün değiştirilmesi yargıya taşınıyor

0

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, İzmir‘in Selçuk ilçesinde, 12’nci Grup Doğal Sit alanlarının koruma statülerinin değiştirilmesinden etkilenen Meryemana Tabiat Parkı için yargı yoluna gideceklerini açıkladı.

Meryemana Tabiat Parkı’nı içine alan bölge, 1’inci Derece Doğal Sit Alanı statüsündeydi. 4 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı tarafından bölgenin bir bölümünün tamamen doğal sit dışına çıkarılmasına, daha önce 1’inci Derece Doğal Sit Alanı statüsünde olan bölgelerin ise “nitelikli doğal koruma alanı” olarak yeniden belirlenmesine karar verilmişti.

Derecesi düşürüldü

ŞPO İzmir’den yapılan açıklamada, sit statüsü değişikliklerinin; kamu yararına, koruma mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu belirtildi:

Uygulanması halinde ileride doğada telafisi mümkün olmayan yıkımlara neden olacağını dikkate alınarak, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak söz konusu işlemi yargıya taşıyacağımızı belirtiyor ve başta Selçuk halkı olmak üzere tüm halkımızı ve ilgili kurumları sürece dahil olmaya davet ediyoruz.

‘Telafisi mümkün olmayacak tahribata açacak’

Açıklamada bölgenin, farklı koruma statüleriyle parçalanarak değerlendirilmesinin ve koruma derecesinin değiştirilmesinin burayı “telafisi mümkün olmayacak şekilde tahribata açık ve savunmasız hale getireceği” savunuldu. Yapılanın hukuka aykırı olduğu belirtilen açıklamanın devamında şunlar söylendi:

Koruma statülerini değiştirerek bütüncül koruma yaklaşımını ve geçmişte belirlenmiş süreklilik arz eden koruma statülerini ortadan kaldırmak, yasal boşluklar ve mevzuat eksiklikleri yaratarak karar verici olarak tarif edilen Bakanlık aracılığı ile milyonlarca hektar koruma alanında çeşitli yatırımlar yapılmasının önünü açmak; özellikle dünya genelinde iklim değişikliğinden kaynaklı bir ekolojik hassasiyet süreci yaşanırken, gelecek kuşakların, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını tehlikeye atmak olacaktır.

Açıklamada daha önce Sit dereceleri değişikliklerine maruz kalan Çamlık Köyü, Zeytinköy, Selçuk – Seferihisar yolu, Göller Bölgesi gibi bölgelerde görülen tahribatlardan örneklere yer verildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.