Haber HattıManşet

Mersin’de Zihinsel Engelli çocuk annesi kadınların sosyal entegrasyonu konferansı

0

Engelli Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği, MTSO’da (Mersin Ticaret ve Sanayi Odası) 27 Mart Cuma günü Zihinsel Engelli Çocuk Annesi Kadınların Sosyal Entegrasyonu projesi kapsamında bir konferans düzenledi.

140.engelli-haklari-ve-engelsiz-gelecek-dernegi-yesil-gazete

Mersin Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanı Mustafa Saçıkara‘nın da katıldığı konferansta Toros Üniversitesi Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Mersin Kadem (Kadın Emeği Kollektifi) üyesi ve HDP aday adayı feminist aktivist Özlem Şen ve psikolojik danışman Hadise Yalçın engelli çocuk annelerinin sosyal entegrasyonuna ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Konferansın açılışını yapan Engelli Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği başkanı Alper Tolga Akkuş, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi destekli proje kapsamında dernek üyesi 24 zihinsel engelli çocuğun annesine 4 ay müddetince Mersin Tabip Odası’nda psikolojik destek eğitimi verildiğini, psikolojik danışman Hadise Yalın ile KADEM üyesi kadınlar tarafından verilen bu eğitimde annelere hem toplumsal cinsiyet konusunda hem de engelli çocuk ile yaşam konusunda destek verildiğini aktardı.

139.engelli-haklari-ve-engelsiz-gelecek-dernegi-yesil-gazete

Konferansta ilk sözü alan Toros Üniversitesi Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, toplumumuzda anne olmak kavramını ele aldığı sunumunda, anne olan kadının artık bambaşka bir kavram içine hapsedildiğini, kendisinden önce çocuğunu, evini, ailesini, eşini vsr düşünmesi gereğinin bir toplumsal kabul haline gelmiş olduğunu aktardı.

Psikolojik danışman Hadise Yalın ise kendi hayatından deneyimleri aktararak başladığını sunumunda Türkiye toplumunu tandığını varsayan bir birey iken engelli aileleri ile iletişime geçtikten sonra bu düşüncesinin tamamen değiştiğini belirtti. Özellikle zihinsel engelli çocuk ailelerinin temel endişesinin kendileri hayattan ayrıldıktan sonra çocuklarının durumu olduğunu anımsatan Yalın, ayrıca engelli çocuk aileleeri için çocuklarını kısa dönem bırakabilecekleri dinlenme tesislerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguları.

Son sözü alan KADEM üyesi ve HDP aday adayı Özlem Şen, “Engelli Bakımında Toplumsal Cinsiyetin Rolü” başlıklı sunumunda engelli çocukların bakımı ile ilgili modellere değindi. Evde bakım modeli üzerinde duran Şen, toplumsal cinsiyetin her alanda olduğu gibi bu alanda da baskın olduğunu söyledi.

141.engelli-haklari-ve-engelsiz-gelecek-dernegi-yesil-gazete

Sunumların ardından Engelli Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği yönetim kurulu üyesi Hatice Özenler, “Bir engelli çocuğunuz mu var?” şiirini okudu. Engelli çocuk ailelerinin en yakınları tarafından bile dışlandığını, toplumun her alanaında zihinsel engelli çocuk sahibi ailelerin zorluk yaşadığını şiiri ile dile getiren Özenler.”Bir engelli, çocuğunuz mu var?/ Akraba ziyaretine gitmek istersin, malum aynı kandan/ Ne zaman kalkacağız diye gözünüze bakılır./ Biz gidince sanki vebalı gibi/ Her taraff kırklanır…” dizeleri ile zihinsel engelli birey sahibi ailelerin yaşadığı sıkıntının boyutunu gözler önüne serdi.

 

Fotoğraflar: Mustafa Özsaygı

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.