Almanya Başbakanı Angela Merkel, parlamentoda yaptığı konuşmada, Türkiye’yle Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendirdi.
Merkel, müzakerelerin yeniden açılması kararından memnuniyet duyduğunu vurgularken, Ankara’ya, ”demokratik değerlerin pazarlık konusu olamayacağını” hatırlattı.
Merkel, Türkiye’yle varılan uzlaşmanın insan haklarına saygı ve siyasi reform koşullarına bağlı olduğunu kaydederken, bu koşulların ”Avrupa Birliği’nin sanki hiçbir şey olmamış gibi hareket etmediğini de ortaya koyduğunu” söyledi.
Merkel, ”Bu sonuç, Türkiye’ye önemli bir ortak olduğunu ama protesto özgürlüğü, ifade hürriyeti, hukuk kuralları ile dini özgürlüklerin her zaman geçerli olduğunu ve pazarlık konusu olamayacağını göstermiştir” dedi.
Türkiye’de polisin Gezi eylemlerine yönelik müdahalesi sadece ülke içinde değil, ülke dışında da tepki toplamış, Ankara ile Berlin arasında da gerilime neden olmuştu.
Merkel, geçen hafta Pazartesi günü hükümetin göstericilere yönelik yaklaşımı eleştirerek, polisin müdahalelerinin ”çok fazla sert” olduğunu söylemiş, Hollanda’yla birlikte Türkiye ile AB müzakerelerinde açılması beklenen ‘Bölgesel Politikalar’ başlığıyla ilgili müzakeleri engellemişti.
AB Başmüzakerecisi, Devlet Bakanı Egemen Bağış ise, Merkel’in sözlerini ‘iç siyaset malzemesi aramak’ olarak değerlendirmiş, ”Daha evvel bu malzemeyi (Türkiye’yi) kullanmaya kalkan Sarkozy’nin (seçim kaybeden eski Fransa Cumhurbaşkanı) başına ne geldiğini Sayın Merkel de eğer yakından takip eder, bir kez daha gözden geçirirse, Türkiye ile uğraşanların sonunun pek hayırlı olmadığını kendisi de görür” demişti.
Almanya, hükümetin tavrının ”iç siyaset kaygılarına” bağlanmasına tepki göstermiş, Berlin’deki büyükelçiliği dışişleri bakanlığına çağırmıştı.
Başlık sonbaharda
Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi, Lüksemburg’da yaptığı toplantıda, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açılması üzerine uzlaşmaya varılırken kararı sonbahara bırakmıştı.
Bu da kulislerde, AB’nin önce komisyonun sonbaharda yayınlanacak ilerleme raporunu görmek istediğinin işareti olarak yorumlanıyor.
Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise faslın açılması konusunda herhangi bir ertelemenin söz konusu olmadığını söyledi.
Davutoğlu “Ümit ederim bir daha kısa dönemli bir kriz yaşanmaz. Metni okuduğunuzda daha ilk cümlesi AB’nin bu faslı açıldığının ilan edildiğidir. Erteleme yok. Usül itibarıyla ve muhteva itibarıyla fasıl açıldı.” yorumunu yaptı.
(BBC)