Manşetİklim ve EnerjiKoronavirüs Salgını

Mektup: Sürdürülebilir bir geleceğe geçiş şansını boşa harcamayın

0
Enerji tasarruflu olmak için ekonomilerimizi yeniden inşa etmeye başlayabiliriz © Alex Kraus / Bloomberg

Yeşil Gazete için çeviren: Ali Serdar Gültekin

Mektubun yazarları: 

Tomas Kåberger
Yenilenebilir Enerji Profesörü ve Endüstriyel Enerji Politikası Üyesi,
Chalmers Teknoloji Üniversitesi,
Göteborg, İsveç

Thomas Sterner
Çevre Ekonomisi Profesörü,
Gothenburg Üniversitesi, İsveç

Kısa vadeli ekonomik krizi çözmek için gereken harcamalar, on yıllık olağan ihtiyari harcamalara mal olacak veya olağan bütçe reformlarını gelecek. Bu paranın verimli, adil, dürüst ve kalıcı değerlere harcanması çok önemlidir. Birçok politikacı, Covid-19’dan on binlerce kayıp ve ciddi bir ekonomik krizle tam anlamıyla bunalmış durumda. Yine de üçüncü bir kriz hakkında yazıyoruz: İklim.

Biz bu mektubu yazarken, milyonlarca profesör ve öğrenci uzaktan eğitimde yoğun bir ders programı alıyor. Boş sınıflara rağmen dünyadaki üniversiteler oldukça iyi çalışıyor. Umarız, derslikler kısa sürede tekrar canlanır ancak bunun kalıcı bir etkisi olacak. Dijital öğrenme platformları ve öğrenci merkezli öğrenme hiçbir yere gitmeyecek.

Benzer şekilde, seyahat bir miktar toparlanacak ancak aynı seviyeye ulaşmayacak. Toplantıların, hatta konferansların bile sanal ve tatminkar olabileceğini öğrendik. Büyük hava yolların başı uzun zamandır belada ve yeniden yapılanma kaçınılmaz. Bu, Schumpeter’in ilerlemenin temel gücü olarak tanımladığı krizlerin yarattığı yaratıcı yıkımdır.

Para nereye harcanacak?

Dünya hükümetleri durgunluğu önlemek için muazzam miktarda para harcayacak. Ancak kazanılmış haklara ve bunların sınırlı varlıklarına harcamak yerine, geleceğe bakmalı ve ekonomilerimizi enerji verimli olacak ve sürdürülebilir yenilenebilir enerji ile güçlendirilecek şekilde yeniden inşa etmeye başlamalılar.

Politikalar, güneş ve rüzgar elektriğini, dünyanın birçok yerinde en ucuz üretim haline getiren endüstriyel öğrenme eğrilerini harekete geçirdi. Ekonomiyi canlandırmak için yapılan harcamalar artık, yenilenebilir elektriği başka sektörlerde fosil yakıtlarla değiştirebilir ve hatta elektrikten yakıt üreten teknolojilerin maliyetini düşürebilir.

Birkaç krizi birlikte yönetme fırsatı tekrar ortaya çıkmayacak. Önümüzdeki yıl, gelecekteki tarih kitaplarında yeni bir dönemin başlangıcını işaret eden küresel bir dönüm noktası olabilir.

Makalenin İngilizce Orijinali 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.