İklim KriziManşet

Meksika’nın ikinci en büyük gölü Cuitzeo kurudu

0

Meksika’nın Michoacan eyaletinde yer alan Cuitzeo Gölü tamamen kurudu.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) Coğrafya Enstitüsü’nde Fiziki Coğrafya Bölümü araştırmacısı olan Joel Carrillo Rivera göldeki su seviyesinin azalma sorununun 1990’lı yıllardan bu yana gündemde olduğunu söyledi.

İnşaatlar, kaçak kuyular, iklim krizi…

Göl, Meksika’nın en büyük ikinci doğal gölüydü. Ancak Mexico Daily Post’un aktardığına göre ulaşım yollarının inşası, bulunduğu havzadaki arazi kullanımındaki değişim ve demografik büyüme  göl üzerinde ölümcül bir etki yarattı. İklim krizinin yol açtığı yağışlardaki düşüşle birlikte göl şu anda kurak bir araziye döndü.

Fotoğraflar: Joanne Medina

Doğal Kaynakları Araştırma Enstitüsü’nden Alberto Gomez-Tagle Chavez yaptığı açıklamada, göl havzasının birçok bölümünde kaçak su kuyuları ve su depoları bulunduğunu ve gölün su seviyesini koruyabilmesi için yeterli suyu alamadığından hızlıca kuruduğunu belirtti.

Bölge sakinlerinden Juan Lopez ise “Şu anda göl çok üzgün olmalı, hiç suyu yok, son üç yıldır neredeyse hiç suyu olmadı. Geçen yıl biraz su birikti ancak o da kurudu, resmen uçup gitti. Şimdi ise geride kupkuru bir alan kaldı” ifadelerini kullandı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.