Meksika’daki şiddetli sıcak dalgası, yüzlerce ‘uluyan maymun’un ölümüne neden oldu

Meksika‘da bir süredir devam eden yüksek sıcaklıklar yüzünden, yüzlerce “uluyan maymun” yaşamını yitirdi.

Kükreme benzeri çağrılarıyla tanınan hayvanların en az 83’ü Meksika Körfezi kıyısındaki Tabasco eyaletinde ölü bulundu. Sıcak çarpması, dehidrasyon ve yüksek ateş nedeniyle bulundukları ağaçlardan yere düşen hayvanların onlarcası bölge sakinleri tarafından kurtarıldı ve veterinere götürüldü.

Veteriner, Dr. Sergio Valenzuela, kendisine getirilen maymunlarla ilgili “Sıcak çarpmasından etkilendikleri çok açıktı ve bize oldukça kritik bir durumda getirildiler. Vücutları, bez parçası gibi gevşek ve kendini salmış haldeydi” dedi.

AP’nin aktardığına göre, Meksika’daki sıcak dalgası, mart ayından bu yana en az 26 kişinin ölümüyle ilişkilendirildi. Veterinerler ve kurtarma ekipleri bu yüzden yüzlerce uluyan maymun ve diğer hayvanların da aşırı sıcağa bağlı etkenler nedeniyle öldüğünü söylüyor.

‘Ağaçlardan elma gibi düşüyorlar’

Yaban hayatı biyoloğu Gilberto Pozo, sadece Tabasco’nun Tecolutilla kasabasında düştükleri ağaçların altında, ölü olarak bulunan 83 hayvan saydığını ve sayının çok daha fazla olduğunu düşündüğünü söyledi.

Maymun ölümleri, 5 Mayıs civarında rapor edilmeye başlamıştı. Hafta sonu bu bildirimlerin sayısının zirveye ulaştığını anlatan Pozo, Ağaçlardan elma gibi düşüyorlar” dedi: “Yerde bulduklarımız, şiddetli bir dehidrasyon durumundaydılar ve birkaç dakika içinde öldüler.”

Pozo, metrelerce yükseklikten düşmenin, zaten bitkin düşmüş hayvanlar için ek hasara yol açtığını belirtti; ancak asıl olarak ölümlerin aşırı yüksek sıcaklık, kuraklık, orman yangınları ve maymunları sudan, gölgeden ve yedikleri meyveden mahrum bırakan ağaç kesme gibi faktörlerin “sinerjisine” bağladı.

Kömür madenindeki kanarya etkisine atıfta bulunan Pozo, “Bu bir nöbetçi tür. Bu bize iklim değişikliğinde olup bitenler hakkında bir şeyler anlatıyor” diye konuştu.

Bölgede, maymunlar için özel bir kurtarma istasyonu kuruldu. Şu anda tedavi görmekte olan beş maymun barındırılıyor, ancak yüksek sıcaklıklardan kuşlar ve sürüngenler de etkilenmiş durumda. İstasyonda çalışan ekip, tüm hayvanlara destek verebilmek için ekibi genişletmeye çalışıyor.

İklim krizi: Aşırı sıcaklar Hindistan ve Meksika’da 100’den fazla can aldı
Nisan’da yine ‘en sıcak Nisan’ rekoru kırıldı
Asya’da nisan sıcaklıkları rekor kırdı: İklim acil durumu bu bölgede bir gerçek
Dünya, kayıtlara geçen en sıcak mart ayını yaşadı: Üst üste onuncu rekor

Meksika kavruluyor

9 Mayıs itibarıyla Meksika’daki en az dokuz şehir sıcaklık rekorları kırdı. Sınır eyaleti Tamaulipas’taki Ciudad Victoria kasabasında sıcaklıklar 47C’ye ulaştı.

Bu yıl neredeyse tüm ülkede ortalamanın altında yağışlar nedeniyle göller ve barajlar kurudu, su kaynakları tükendi ve yetkililer hastanelerden itfaiye ekiplerine kadar her şey için kamyonlarla su taşımak zorunda kaldı. Hidroelektrik barajlarındaki düşük seviyeler ise ülkenin bazı bölgelerinde elektrik kesintilerine neden oldu.

Ülkenin en büyük marketleri ise, bazı yerlerde buz alımını müşteri başına sadece iki veya üç torbayla sınırlandırdığını açıkladı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete