İklim KriziManşet

Meksika’da eriyen Ayoloco buz kütlesinin olduğu yerde gelecek nesillere not bırakıldı

0

Meksika’da bir grup bilim insanı Iztaccíhuatl yanardağında yer alan ve 2018’de yok olan Ayoloco buz kütlesinin olduğu bölgeye metal bir plaka dikerek Ayoloco’nun ölümüne dair tarihe bir not düştü.

Ulusal Özerk Üniversitesi’nden (UNAM) jeofizik fakültesi uzmanları ve ekolojistler plakayı yerleştirmek için şu anda var olmayan buz kütlesinin bulunduğu yere yürüdüler.

Gelecek nesillere mesaj

Yedi kilometrelik bir tırmanış rotasını tamamlayan bilim insanları tarafından yerleştirilen plakada gelecek nesillere şu şekilde seslenildi:

Gelecek nesiller için: Bir zamanlar burada Ayoloco buzulu vardı. Ancak 2018’de tamamen yok olana kadar geri çekildi. Önümüzdeki on yıllarda Meksika buzulları kaçınılmaz olarak yok olacak. Bu levha, iklim değişikliğinin ne olduğunu ve ne yapılması gerektiğini bildiğimizin kanıtıdır. Gerekeni yapıp yapmadığımızı yalnızca sen bileceksin.”

‘Hissettiğimiz utancın işareti’

UNAM Kültür Yayma Departmanı’nda Edebiyat Direktörü Ana Elsa Pérez Martínez, Ayoloco’nun ortadan kaybolduğunu kabul eden plaketin bir onur değil, daha çok onursuzluk olduğunu söyledi.

Mexico News Daily’nin aktardığına göre Martinez açıklamasında “Bu, iklim aciliyetine verilen yetersiz yanıtın bir sonucu olarak hissettiğimiz utancın bir işareti” ifadelerini kullandı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.