Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Mehmet Altan’dan AİHM Başkanı’na: Fahri doktora alacağınız üniversite bizi işsizliğe, yoksulluğa mahkum etti

0
 
 
 

“Benimle ilgili kararınızın, AİHM tarihi açısından önem taşıyan bir özelliği daha var: O davaya Türkiye adına katılan Ergin Ergül, karara itiraz eden tek yargıç olarak öyle şeyler yazdı ki yanlış bilmiyorsam, AİHM tarihinde ilk kez mahkeme başkanı olarak “karşı oya”, “karşı oy” yazdınız. Diğer üyeler de size katıldı” 

Altan, mektup yazısına şöyle devam etti:

03 Eylül 2020 tarihinde, Adalet Bakanı’nın davetlisi olarak Türkiye’yi ziyaret edeceğiniz açıklandı. Ama beni sarsan, İstanbul Üniversitesi’nden fahri doktora alacağınızı öğrenmem oldu.

Yukardaki ayrıntıyı da tam bu nedenle, ülkemizdeki kamu görevlisi “hukukçuların” ve “hukuk eğitiminin” durumu hakkında bilgi vermek için anımsatıyorum.

Acaba, evrensel hukuk adına karşı oy şerhine karşı şerh yazmak mecburiyetinde kaldığınız Ergin Ergül’ün, size fahrî doktora verecek olan İstanbul Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi mezunu olduğu hatırınızda mı?

Mehmet Altan Anayasa Mahkemesi ve AHİM kararlarına rağmen tahliye edilmediğini vurgulayarak şunları söyledi: 

“Anayasa Mahkemesinin dava dosyasında “mevcut tüm delilleri değerlendirerek”,  üç ayrı hak ihlali ve tahliye kararına karşın tahliye edilmedim. Üstelik hemen ertesinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına da mahkûm edildim. Başkanı olduğunuz AİHM’in hakkımda verdiği hak ihlali kararından sonra dahi İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından bu mahkûmiyetimin onanmasına karar verildi. Bu tür hukuk skandallarının yaşandığı süreçlerin var olduğundan söz ediyorum.  

Ancak nihayetinde, çok sonra Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin beraatime hükmetmesi sonucunda, 4 Kasım 2019 tarihinde beraat ettim ve bu karar kesinleşti. Ama “davalısı” fahri doktora unvanını alacağınız İstanbul Üniversitesi olan, “üniversiteden ihracımın iptali” konulu davam hâlen Ankara 21. İdare Mahkemesinde beklemektedir.” 

‘Ne kadar övünç verici?’

İstanbul Üniversitesi yönetiminin KHK’li akademisyenlerin davalarında, ‘davacı’ olarak müdahil olduğunu kaydeden Altan şu uyarıyı yaptı:

“Bu davalar hâlen devam ediyor ve pek muhtemeldir ki sizin başkanı olduğunuz AİHM önüne de gelecektir. Ancak siz o süreçte İstanbul Üniversitesi’nden fahrî doktora diploması almış bir Yargıç olacaksınız. Yüzlerce öğretim görevlisini haksız bir şekilde okuldan atarak işsizliğe ve yoksulluğa mahkûm eden bir üniversitenin fahrî üyesi olmak bilmiyorum ne kadar övünç verici.”

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.