ManşetTürkiye

Marmara Bölgesi için yeni kar yağışı uyarısı: İstanbul 10°C soğuyacak

0
Fotoğraf: DHA

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi, Sibirya kökenli soğuk havanın etkisi altına giriyor. Soğuk hava beraberinde kar yağışını da getirecek.

İstanbul için ikinci uyarıyı yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi‘ne (AKOM) göre, sıcaklıkların bu akşam saatlerinden itibaren 8-10°C birden düşmesi bekleniyor.

İstanbul’da kış değerlerine gerilecek sıcaklıklarla birlikte sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor.

Hafta boyunca görülecek yağışların şehrin kuzey ve yüksek bölgelerinde karla karışık yağmur ve zaman zaman kar şeklinde etkili olması öngörülüyor.

İstanbul’da hava sıcaklıklarının 16 Ocak’a kadar mevsim normallerinin 2-5 °C altında, 17-25 Ocak tarihlerinde ise normalleri civarında seyretmesi tahmin ediliyor.

‘275 bin ton tuz stokta’

AKOM’dan alınan önemlere ilişkin,”İBB kışa hazırlık çalışmalarını da tamamladı. Kış şartlarıyla mücadele çalışmalarında 12 bine yakın personel ve 3 binden fazla araç iş makinesiyle görev yapacak. İBB’ye ait depolarda kışın buzlanmaya karşı kullanmak için 275 bin ton tuz hazır bulunuyor. İBB, ilçe belediyelerine ise toplamda 60 bin ton tuz vermeyi planlıyor” açıklaması yapıldı.

Kar küreme ve tuzlama ekiplerinin, İBB’nin 4 bin 23 kilometrelik sorumlu yol ağında 637 müdahale noktasında hazır bekleyeceğini açıklayan AKOM açıklamasının devamında şu bilgileri verdi:

Metrobüs güzergahında 44 araç ve iş makinesi görev alacak. Ana arter ve çevre yollarda 44 çekici bulunacak. Sıkıntı yaşanan yollara ve trafik kazalarına hızlı müdahaleye yönelik 31 kritik noktada bariyer açmayı planlayan İBB, aynı zamanda muhtarların kontrolüne verdiği 170 kürüme aparatlı traktör ile köy yollarının açık tutulmasını sağlayacak.”

Türkiye kar altında

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre;  Ardahan, Erzurum, Ağrı, Dersim ve Erzincan çevrelerinin de karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği öngörülüyor.

Kar yağışının etkili olduğu illerden bazıları şöyle:

Van‘da etkili olan kar yağışı nedeniyle 492 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanmıştı. Kapanan 492 yerleşim yeri yolundan 485’i yeniden ulaşıma açıldı. Kar yağışının en etkili olduğu ve çığ riski nedeniyle Van-Bahçesaray kara yolu da 17 gündür kapalı tutuluyor.

Erzincan ve çevresinde etkili olan kar yağışı ve tipi sebebiyle birçok köy yolu ulaşıma kapanırken kara yollarındaki geçitlerde ulaşım zaman zaman aksamıştı. İl Özel İdaresi, kapalı köy yollarını yeniden ulaşıma açmak için çalışmasını sürdürüyor.

Hakkari‘de 5 Ocak tarihinde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle 20 köy ve 54 mezra yolu, ulaşıma kapanmıştı. Kapanan yolların açılması için İl Özel İdaresi çalışma başlattı. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu 74 yerleşim yeri yolu, yeniden ulaşıma açıldı.

Bingöl‘ün Karlıova ilçesinde de, kar yağışı nedeniyle kapanan yolların açılması için ekiplerin çalışması sürüyor.

Bitlis‘te 4 Ocak akşamı başlayan ve sabaha kadar aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle 44 köy yolu ulaşıma kapanmıştı. Kar kalınlığının yüksek kesimlerde 50 santime ulaştığı kent merkezi ve bağlı köylerde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 gün ara verilmişti.

Meteoroloji yetkilileri, mecbur kalmadıkça sürücülerin kendi araçları yerine, toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri uyarısında bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.