Fotoğraf: Umut Vedat
Çelikler Holding Afşin Elbistan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin Afşin-Elbistan A Termik Santrali‘ne eklemek istediği 668 MW kapasiteli iki yeni ünite için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararı bekleniyor.
ÇED için İnceleme Değerlendirme Komisyonu; Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Çevre Hukuku Ağı temsilcilerinin katılımıyla 2 Nisan’da toplanmıştı.
Mevcut santrallerin kirliliğiyle mücadele eden halk ve örgütler, bakanlığın ÇED başvurusunu geri çevirmesini istiyor.
Afşin A ve B santralleri toplamda sekiz üniteye sahip. Ancak mevcut santrallerde mevzuata uygun limit değerlerini sağlayabilen baca gazı arıtma tesisi bulunmuyor. Ayrıca bölgede yapılan çalışmalar, santrale yakın bölgelerde arsenik, kurşun ve demir gibi ağır metallerin ve iz elementlerin önemli ölçüde arttığını gösteriyor.
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı rapora göre Afşin A Termik Santrali, işletmeye başlandığı 1984 yılından bu yana 16.530 kişinin erken ölümüne yol açtı.
Maraş-Afşin’in Çoğulhan mahallesinde kurulması planlanan iki yeni ünitenin ise en üst düzey filtreler kullanılsa bile 1900 erken ölüme yol açacağı hesaplandı.
Yılın 200 günü ulusal limit değerlerinin üzerinde hava kirliliğine maruz kalan Maraş, Türkiye’de hava kirliliğine bağlı en çok ölümün yaşandığı on şehirden biri. Maraş’ın hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün metreküpte 24,64 mikrogram olarak belirlediği yıllık limit değerinin 5 ile 8 katına denk geliyor.
Dalkanat, dünyanın kömür enerjisinden çıkmaya hazırlandığına dikkat çekerek güneş enerjisinin kömür için bir alternatif olabileceğini söyledi. Özellikle depremden toparlanmaya çalışan bölgelerde çatı ve arazi tipi güneş santralleri yerel halka da istihdam sunabilir.
Türkiye’nin 2053 için verdiği kömürden çıkış taahhüdünü hatırlatan Dalkanat, “Ek ünitelerin çalışma takvimi bu plana hiç de uygun görünmüyor. Çok kısa bir süre sonra kapatmak zorunda kalacağımız bir proje için hem maliyet hem de çevresel kayıplarımız açısından uygun bir yatırım olmayacağı çok açık” dedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…