DünyaManşet

Manchester’da hükümete savaş açıldı

0

Henüz bir yıldan biraz fazla bir zaman önce iktidara gelen Muhafazakar Parti’ye sendikalar ve işçilerden yoğun öfke geliyor. İngiltere’deki koalisyon hükümetinin işçilere ve halka dönük bir icraatının olmadığını belirten emekçiler, Machester’da toplanan Muhafazakar Parti konferansını protesto etti. 30 bin kişinin katıldığı yürüyüşe, engellilerin çalıştığı Remploy fabrikasının çalışanlarının yoğun katılımı gözden kaçmadı.

Önceki gün başlayan ve 5 gün sürecek konferansta, halkın varolan haklarının da budanmasının planlarının yapıldığını belirten sendikacılar, 30 Kasım’da yapılacak koordineli grevde hayatın durdurulması çağrısını yaptı.

İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) tarafından düzenlenen ve polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı protesto yürüyüşüne, başta kuzey illeri olmak üzere ülkenin dört bir tarafından katılımcılar vardı. Sunderland, Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Sheffield gibi sanayii ve işçi kentlerinden katılımın yüksek olması ve TUC’e üye bir çok sendikanın da varlığı dikkat çekti.

HALKIN ÖFKESİ ARTIYOR

Yaşam koşulları giderek zorlaşan ve iş ve ekonomik geleceklerinin kararmasından dolayı halkın hükümete karşı öfkesinin arttığı dikkat çekti. Öfkeli kalabalık çeşitli sloganlar atarak, taleplerini dile getirirken, yer yer bu sloganlar küfüre dönüştü.Ekonomik krizin yükünün emekçilerin sırtına atıldığını ve başta sağlık ve eğitim alanına yapılan saldırıların affedilmeyeceğini belirten on binlerce emekçi, kürsüden sendikacıların genel grev ve koordineli grev çağrılarına yoğun alkış ve sloganlarla karşılık verdi.

“Kesintilere hayır”, “Elini NHS’imizden çek”, “Açık tut ödenek ayır”, “Genel grev şimdi” gibi pankartların taşındığı yürüyüşe çok sayıda sendika yöneticisinin yanı sıra, İşçi Partisi Manchester milletvekili Tony Lloyd da katılarak yürüyüş sonunda bir konuşma yaptı. Lloyd konuşmasında, Mancheseter City futbolcusu Carlos Tevez’in oynamayı reddetmesinden sonra Manchester’da istenmeyen adam olduğunu ve Manchesterlıların Tevez’dan daha fazla istemedikleri kişinin ise Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron olduğunu belirtti.

MÜCADELEYİ KAZANMA ÇAĞRISI

Yürüyüş sonunda yapılan konuşmalarda, gençlerin geleceklerinin karartılmaya çalışıldığı, eğitim ve sağlık hizmetinin yok edildiği ve emeklilik hakkının emekçilerin elinden alınmaya çalışıldığı belirtildi. Hemen hemen her sendikacı konuşmasının sonunda 30 Kasım’da genel eyleme herkesin katılması çağrısı ile konuşmasını bitirmesi dikkat çekti.
Gazetemize konuşan, ülkenin en büyük kamu sendikası olan UNITE Genel Başkanı Len McCluskey, artık öfkenin yükseldiğini ve koordineli bir şekilde karşı koyarak mücadelenin kazanılması için ciddi adımların atılmasının zamanının geldiğini söyledi. McCluskey, geçmişe nazaran daha çok sendikanın birlik içinde mücadele etmekten yana olduğunu da sözlerine ekledi.

TUC, NUT, GMB, UNISON gibi büyük sendikaların temsilcilerinin konuşmaları ilgi görürken, kamu sendikası PCS Genel Başkanı Mark Serwotka’nın konuşması coşkuyla karşılandı. “Unutmayalım ki; karşı savaşmadığımız her saldırı bizim için bir kayıptır” diyen Serwotka, “Ne gerekiyorsa yapmalıyız, genel grevse genel grev, işgalse işgal yapmalıyız ve tek bir hakkımızın alınmasına müsaade etmeyecek bir mücadele izlemeliyiz” dedi.

(Evrensel)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.