Dünyaİklim KriziManşet

Malezya’daki seller on binlerce insanı yerinden etti

0
21 Aralık 2022'de Dungun, Terengganu, Malezya'da sel suları yükselip binayı kısmen sular altında bırakırken bölge sakinleri bir tekneyle sel yardım merkezinden kurtarıldı. Fotoğraf: Reuters

Malezya’da gerçekleşen şiddetli yağışların ardından yaşanan seller nedeniyle kasabalar çamurlu suların altında kaldı. Bu hafta beş eyalette yaşanan seller nedeniyle en az iki kişi hayatını kaybetti.

Malezya Başbakanı Enver Ibrahim, hükümetin muson sellerinin ardınsan afet yönetimi ve kurtarma çalışmaları için ekstra fon sağlayacağını duyurdu. 72 bin kişi evinden tahliye edildi.

‣Malezya’da muson yağmurları: 34 bin 525 kişi tahliye edildi

21 Aralık 2022’de Dungun, Terengganu, Malezya’da sel suları yükselip binayı kısmen sular altında bırakırken bölge sakinleri teknelerle sel yardım merkezinden kurtarıldı. 
Fotoğraf: Reuters

Anwar, 20 Aralık’ta parlamentoda yaptığı konuşmada sel bölgeleri için ilk aşamada afet yönetimine 400 milyon ringgiti (Mevcut kurla: Bir milyar 682 milyon 551 bin 416 Türk lirası) tahsis edildiğini açıkladı. Anwar, gerektiğinde daha fazla fon sağlanacağını da bildirdi.

19 Aralık 2022’de Malezya yarımadasının doğu kıyısındaki su basmış mahallelerin havadan görünümü – Kaynak: Reuters

Ülkede yerinden tahliye edilen kişiler için sığınma evleri kuruldu. Malezya’dan gelen görüntüler, çamurlu suların tarlalara ve sokaklara taştığını, arabaların sular altında kaldığını ve nehirlerin kıyılarını aşan suları gözler önüne serdi. Acil müdahale ekiplerinin insanları kurtarmak için bel derinliğindeki sularda kurtarma çalışmaları gerçekleştirdiği görüldü.

Fotoğraf: Reuters

Sulama ve Drenaj Dairesi (DID), Ekim’den Mart’a kadar süren muson mevsimi devam ederken gelecek günlerde daha fazla sel yaşanabileceği yönünde uyarıda bulundu. Yetkililer, vatandaşları evlerini tahliye etmeleri için uyardı.

Uzmanlar, hızlı kentleşme ve ormanların yerleşim yerleri haline getirilmesinin ve endüstriyel tarım alanlarına dönüştürülmesinin, iklim değişikliği nedeniyle şiddeti artan ve yoğunlaşan yağmur fırtınalarının, başkent Kuala Lumpur da dahil olmak üzere iç bölgeleri bile aşırı sellere karşı giderek daha savunmasız hale getirdiğini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.