Video haber: Fırat BULUT
*
Malatya’nın Battalgazi ilçesine bağlı Beydağı Mahallesi’ne (Mamurek bölgesi) dökülen molozlara karşı köylüler nöbet eylemi başlattı. Sol Parti temsilcileri ile birlikte açıklama yapan Mamurek Dayanışma Platformu bölgedeki asbest tehlikesine dikkat çekti.
Maraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Malatya’da yıkılan binaların molozu bölge halkının tepkilerine rağmen Mamurek bölgesine dökülüyor.
Defalarca basın açıklaması ve protesto eylemi düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışan köylüler Mamurek Dayanışma Platformu’nu kurarak asbest tehlikesine karşı mücadele ediyor.
Mamurek Dayanışma Platformu bugün molozların döküldüğü alanda Sol Parti Malatya temsilcilerinin de desteği ile bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Platform adına konuşan Nazife Onay depremin üzerinden iki ay geçmesine rağmen depremin yaralarını saramadıklarını ve bunun yanında bir de asbest tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını söyledi.
Bölgede binlerce yurttaşın yaşadığını söyleyen Onay tüm girişimlerine rağmen sonuç alamadıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Yetkililere sesimizi ulaştırmaya çalıştık, yasal yollara başvurduk. Dilekçelerimizi verdik, vermeye devam ediyoruz. Ama görünen o ki; iki gün sonra tekrar unutulabiliyoruz. Ama biz o iki gün içinde nice nice asbest tozu soluyabiliyoruz. Ağır metaller o sırada toprağımıza suyumuza karışıyor. Çocuklarımızın yarınlarımızın geleceği tehlikeye atılabiliyor. Ne seçimler bu gündemi değiştirebilir ne de iktidarın rant hesapları. Unutturmamak için burada bir nöbet başlatmış bulunuyoruz. Bize ölüm ve deprem arasında ya da ölüm ile kölelik arasında bir dayatmada bulunuluyor. Bunu kabul etmeyeceğiz.”
Yıllarca toprakta kalacak olan kimyasallarla bir yaşamlarının olmayacağını bildiklerini belirten platform üyeleri haftada üç gün bölgede nöbet tutacaklarını duyurdu.
Nazife Onay açıklamanın devamında şunları söyledi:
“Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 13:00 ve 16:00 arası burada olacağız. Depremin bedelini biz ödedik, şimdi yeniden bu kimyasalların bedellerini de biz ödeyen olmak istemiyoruz. Biz çevreye duyarlı kişiler ve kurumlar olarak bir sorumluluğumuz var. Hem doğamıza , yaşam hakkımıza sahip çıkacağız hem halkımızın yaşam hakkına sahip çıkıcağız. Bütün demokratik kitle örgütlerini, duyarlı olan herkesi sesimiz olmaya davet ediyoruz.”
İlk nöbetlerinde Sol Parti’nin yanlarında olduklarını belirten Onay, asbest sorununun sadece Mamurek’in sorunu değil bütün Malatya’nın, depremden etkilenen 11 şehrin ve bütün ülkenin sorunu olduğunu söyledi.
Sol Parti İl Örgütü adına konuşan Ali Osman İzci ise Mamurek köyü ve civar köylerinin enkaz yığınlarından kaynaklı sağlık konusundaki endişelerinden dolayı nöbete destek verdiklerini söyledi. İktidarı eleştiren İzci, sağlık koşullarının ön planda tutulmadığını ve yeni sağlık sorunlarına davetiye çıkardığına dikkat çekti. İzci, hiçbir önlem alınmadan yüzlerce ton enkazın civar köylere döküldüğünü belirterek şunları kaydetti:
“Kuvvetle muhtemel yakın bir yer olduğu için tercih edilmiş gibi görünüyor. Fakat insanların tarım arazilerinin olduğu, çok yakın civarda evlerin olduğu bir bölge burası.”
Bölgedeki insanların asbestle, kanserle yüz yüze kalacağına dikkat çeken İzci, enkaz dökme çalışmalarının sonlandırılması ve bölgeye dökülen enkazların bir an önce kaldırılmasını istedi:
“Molozların tarım arazilerine, insanlara zarar vermeyeceği başka bir bölgeye yönlendirilmesini talep ediyoruz. Bu dayanışma faaliyetlerini yürüten, burada eylemselliği hayata geçiren, buradaki köylerin sağlık sorunu ile ilgili uzun erimli bir çalışmayı önlerine koyan Mamurek halkına teşekkür ediyoruz. Her zaman yanlarında olacağız. Bu sorun, bu tehlike devam ettiği sürece biz de yanlarına olacağız.”
Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP) da daha önce bölgedeki asbest sorununa ilişkin Yeşil Gazete’ye açıklamalarda bulunmuştu. Molozların döküldüğü alanın yerleşim yerlerine uzaklığına ilişkin açıklama yapan MAL-ÇEP şunları söylemişti:
“Malatya ilinde enkazlar ve hafriyatlar Yeşilyurt ilçesine baglı Mamurek köyüne dökülmektedir. Enkaz alanı, Bulgurlu Köyü‘ne 4,94 kilometre, Yukarı Balıkdere‘ye mesafesi 4,69 km, Hacıhalil Çiftliği‘ne 3,54 km, Yenice‘ye 3,73 km , Yaygın’a 4,40 km, Elmalı‘ya 3,97 km, Söğüt‘e 3,01 km, Onaylar Küme Evleri‘ne 1,86 km, Tilkidere’ye 2,23 km, Sarıtaşlar Sokak‘a 1,70 km, Afetevleri Beydağı 2. Sokak’a 1,12 km, Kızılmağara‘ya 1,29 km, Pesenler Küme Evleri‘ne 490 metre, Yapraklıpınar’a 1,57 km, İnönü Üniversitesi Kampüsü‘ne 3,78 km, Üzümlü‘ye 1,92 km, Üzümlü Küme Evleri‘ne 667 metre mesafededir.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…