İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıKadınManşet

Mahsa Amini için eylem yapan kadınlar yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı

0
Fotoğraf: DHA

İstanbul’da dün kadınlar başörtüsünü uygun takmadığı gerekçesiyle alındığı gözaltı sırasında kafasına aldığı ağır darbelerin ardından 14 Eylül’de hayatını kaybeden Mahsa Amini için bir araya geldi.

Kadıköy’deki Eminönü İskelesi’nde buluşan kadınlar “İslam Devleti istemiyoruz İran Cumhuriyeti istiyoruz” ve “Jin jîyan azadî” sloganları attı. Gökkuşağı ve LGBTİ+ bayraklarının da açıldığı eylemde başörtüleri yakıldı. Kadınlar basın açıklamasında “Şiddeti erkek devlet örgütlüyor” dedi.

Ankara’da darp ve gözaltı

Ankara’da yapılan Mahsa Amini eylemine ise polis müdahale etti. Kızılay’daki Sakarya Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen kadınlar gözaltına alındı. Bazı kadınlar polis tarafından yerlerde sürüklenerek gözaltı aracına götürüldü.

Ankara Kadın Platformu’nun Amini için yapmak istediği eylemde polis gazetecileri de alandan uzaklaştırmaya çalıştı.

İstanbul’da okunan basın açıklamasında ise şu ifadeler yer alıyordu:

“İran’ın başkenti Tahran’da ‘başörtüsünü düzgün takmadığı’ gerekçesiyle 14 Eylül’de ‘ahlak polisi’ olarak bilinen irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan Jîna Mahsa Amini, daha sonra işkence edilerek katledildi.

Mahsa’nın katledilmesinin ardından İran ve Rojhilat’ta kadınların öncülüğünde büyük bir direniş başladı.

‘Direniş başladığından beri 200’den fazla kişi öldü, beş bin kişi tutuklandı’

Direniş başladığından bu yana 200’den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 5 bin kişi İran rejimi tarafından tutuklandı. Tutuklananların birçoğuyla ilgili haber alınamıyor. Hukuksuzluğun, şiddetin sembolü haline gelen Evin Cezaevi direnişçiler ile doldurulurken; kadınlar, faşist rejim tarafından cinsel şiddetle tehdit ediliyor.

‘Rejime biat etmeyen kadınlar her daim vardı’

Şeriata göre dizayn edilen hükümlerle kadınların hayatlarını, haklarını ve iradelerini yok sayarak onları belli kalıplara sığdırmaya çalışan dinci faşist İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olmuştur, olmaya da devam edecektir. İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimize karşı verdiği mücadelenin yanındayız.

Mahsa’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. Çünkü aynı erkek egemenliğini, aynı erkek şiddetini yaşadığımızı biliyoruz!

‘Şiddet sarmalı İran’da da Türkiye’de de erkek devlet tarafından örgütleniyor’

İran rejiminin dayatmalarına benzer ahlak dayatmalarına maruz kalıyoruz, hayatlarımız giderek kısıtlanıyor. Hayatlarımızdaki şiddet sarmalı İran’da da Türkiye’de de bizzat erkek devlet tarafından örgütleniyor.

İran çok uzağımızda değil. Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, kayyum eliyle kadın kurumları işlevsizleştiriliyor, LGBTİ+lar dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içerisinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor.

Bir grup erkeğin kendini mağdur baba ilan etmesiyle nafaka hakkının gaspı gündeme geliyor. ‘Toplum ve aile düzeni’ kisvesiyle farklılıklar reddediliyor, konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler, kadın aktivistler tutuklanıyor.

‘Dünyayı yerinden oyanatacağız’

Tek adamlar ve tek adamların rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığıyla iktidarlarını kuruyor. Ama nafile; çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen en büyük güç yine kadınlar.

Biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileleri, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği, bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepe taklak edecek güce sahibiz. Bugün İran’da yarın her yerde; dünyayı yerinden oynatacağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.