İklim KriziManşet

Mahkemeden kömür madenine karbon cezası

0

Avustralya’da kömür madenleri, sera gazı emisyonu yayarak küresel ısınmayı hızlandırdıkları gerekçesiyle bölge toprak ve çevre mahkemesinde dava konusu oldu. Eğer mahkemeleri kaybederlerse bundan böyle Avustralya’nın NSW bölgesinde açılacak kömür madenleri karbondioksit emisyonlarını telafi etmek zorunda kalabilir.

NSW bölgesinin toprakve çevre mahkemesi, geçtiğimiz Kasım ayında verdiği bir kararla Mudgee yakınlarındaki  Ulan açık kömür sahasının sadece sera gazı emisyonlarını telafi etmesi şartıyla çalışabileceğine hükmetti. İlk başta bu karar biraz sert gibi görünse de kömür madeninin atmosfere yayacağı sera gazı miktarı düşünüldüğünde kararın sebebi daha iyi anlaşılıyor. Projenin 20 yıllık işletmesi boyunca doğrudan ve dolaylı olarak sebep olacağı sera gazının 575 milyon ton karbondioksit olması bekleniyor, bu oldukça yüksek bir rakam.

Karar Sydney mahkemesinde de geçen hafta onaylandığı için maden, sera gazı emisyonlarını telafi etmekle yükümlü kılındı. Madenin direkt olarak ise yılda 100 bin ton gibi bir emisyon üreteceği tahmin ediliyor. Mahkeme, bunun adı geçen maden için ayrımcılık olmadığını ve diğer yeni ve genişleme amaçlı maden ruhsatları için de söz konusu olabileceğini belirtiyor. Maden firması karara bunun bir ayrımcılık olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Karar temyiz mahkemesine gitmezse Avustralya’daki diğer madenler için de emsal teşkil edebilecek.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.