Doğa MücadelesiEnerjiManşet

Mahkeme iptallerini dinleyen yok: Sanko Holding, Salihli’de iki JES için daha başvurdu

0

Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10’unu karşılayan, üzüm ve zeytin deposu Gediz Havzası‘nda iki yeni jeotermal elektrik santrali açılması için başvuru yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı, Sanko Enerji’nin yeni başvurusuyla ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu.

Şirket, Manisa’nın Salihli ilçesinde daha önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldığı 10 MWe gücündeki santral projesinin kapasitesini 25 MWe çıkarmayı; ayrıca 80 MWe gücünde yeni bir jeotermal santrali inşa etmeyi planlıyor. Her iki santral için Yılmaz, Çavlu, Keli, Atatürk, Zafer, Beşeylül, Gaziler ve Kirveli mahallelerinde açılması hedeflenen kaynak kuyusu sayısı ise en az 28.

Kamulaştırma da gündemde

Talep edilen ÇED sahası “İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı”’na göre ‘tarım arazisi’ ve ‘sulama alanı’ sınırlarında kalıyor. Etrafında üzüm bağları bulunan alana en yakın konut ise 80 metre uzaklıkta. Proje onaylanırsa, ÇED sahasında yer alan vatandaşlara ait parsellerin kamulaştırılması da gündeme gelecek.  

Şirket 10 MWe için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı bulunan santralde yapılacak kapasite artışı ile yıllık 200 milyon kWh, yeni kurulacak olan 80 MWe santral ile yıllık 640 milyon kWh elektrik üretmeyi planlıyor. Şirket bu projeler için 1,3 milyar TL bütçe ayırmış.

17 santral kuyusu projesi yargıdan dönmüştü

Şirketin  Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy mahallelerinde açmak istediği 17 adet jeotermal elektrik santrali kuyusu projesi yakın zamanda Salihli Çevre Derneği ve yurttaşlar tarafından açılan davada mahkeme tarafından iptal edilmişti.

Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin kararında jeotermal enerji projelerinin Gediz Havzası’nda çevre dengesini bozabileceği, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı, canlılar ve tarıma olumsuz etkilerinin olacağı belirtilmiş; Manisa Valiliği’nin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı hukuka uygun bulunmamıştı.

Sanko Enerji’nin hali hazırda Salihli’de üç adet jeotermal elektrik santrali bulunuyor

You may also like

Comments

Comments are closed.