Doğa MücadelesiManşet

Mahkeme, Bergama’daki Ovacık ve Gelintepe altın madenlerinin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti

0

İzmir 3.İdare Mahkemesi Bergama’daki Gelintepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmeciliği projesi ve Ovacık Altın Madeni’ne ilişkin verilen 2009 yılında verilen ÇED olumlu kararına karşı Bergama Belediyesi ve sivil toplum örgütlerince açılan davada iptal kararı verdi.

Bergama Belediyesi, EGEÇEP, Kozak Çevre Derneği, DİSK, TMMOB ve Bergama Çevre Platformu tarafından iki altın madenine ilişkin verilen “ÇED olumlu” kararına yönelik açılan davada karar çıktı. İzmir 3. İdare Mahkemesi, Bergama ilçesindeki Gelintepe ve Ovacık altın madenlerinin ÇED olumlu kararını iptal etti.

Mahkemenin kararında, 4 Mart 2016 tarihinde madende yapılan bilirkişi incelemesi raporunu esas aldı. Kararda, “ÇED raporlarının alanın gerçek flora, fauna ve diğer canlı grupları bakımından tür çeşitliliği, popülasyon zenginliği, Türkiye’deki dağılışı, yok olma durumu belirlenmeden hazırlandığı” tespiti yapıldı.

“Şimdiye kadar işlenen suçlar soruşturulmalı”

Davacılardan EGEÇEP’in avukatı Arif Ali Cangı, kararın ardından Ovacık Altın Madeni’nin tamamen kapatılması gerektiğini belirtti ve madencilere “Kozak’tan elinizi çekin” çağrısında bulundu.

Cangı, Ovacık Altın Madeni ile ilgili işlenen suçların derinlemesine soruşturulması gerektiğine de değinerek, “Bergamalılar yaşamı savunma mücadelelerinin haklılığını bir kez daha yargı kararı ile belgelendirdiler. Şimdi yapılması gereken, Ovacık Altın Madeninin temelli kapatılması, işletme sahasının olabildiğince düzenlenmesi, madencilerin Kozak’tan elinin çekilmesidir. Aynı zamanda yıllardır Ovacık Altın Madeni ile ilgili işlenen suçların derinlemesine soruşturulması gerekir. Adaletin gereği budur, toplumsal ve doğal hayatın sürmesi için adalete ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.