Mahkeme, Bergama’daki Ovacık ve Gelintepe altın madenlerinin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti

İzmir 3.İdare Mahkemesi Bergama’daki Gelintepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmeciliği projesi ve Ovacık Altın Madeni’ne ilişkin verilen 2009 yılında verilen ÇED olumlu kararına karşı Bergama Belediyesi ve sivil toplum örgütlerince açılan davada iptal kararı verdi.

Bergama Belediyesi, EGEÇEP, Kozak Çevre Derneği, DİSK, TMMOB ve Bergama Çevre Platformu tarafından iki altın madenine ilişkin verilen “ÇED olumlu” kararına yönelik açılan davada karar çıktı. İzmir 3. İdare Mahkemesi, Bergama ilçesindeki Gelintepe ve Ovacık altın madenlerinin ÇED olumlu kararını iptal etti.

Mahkemenin kararında, 4 Mart 2016 tarihinde madende yapılan bilirkişi incelemesi raporunu esas aldı. Kararda, “ÇED raporlarının alanın gerçek flora, fauna ve diğer canlı grupları bakımından tür çeşitliliği, popülasyon zenginliği, Türkiye’deki dağılışı, yok olma durumu belirlenmeden hazırlandığı” tespiti yapıldı.

“Şimdiye kadar işlenen suçlar soruşturulmalı”

Davacılardan EGEÇEP’in avukatı Arif Ali Cangı, kararın ardından Ovacık Altın Madeni’nin tamamen kapatılması gerektiğini belirtti ve madencilere “Kozak’tan elinizi çekin” çağrısında bulundu.

Cangı, Ovacık Altın Madeni ile ilgili işlenen suçların derinlemesine soruşturulması gerektiğine de değinerek, “Bergamalılar yaşamı savunma mücadelelerinin haklılığını bir kez daha yargı kararı ile belgelendirdiler. Şimdi yapılması gereken, Ovacık Altın Madeninin temelli kapatılması, işletme sahasının olabildiğince düzenlenmesi, madencilerin Kozak’tan elinin çekilmesidir. Aynı zamanda yıllardır Ovacık Altın Madeni ile ilgili işlenen suçların derinlemesine soruşturulması gerekir. Adaletin gereği budur, toplumsal ve doğal hayatın sürmesi için adalete ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR