Madra Dağı‘nın Balıkesir tarafında siyanürle altın ve gümüş arayan TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, dağın İzmir tarafında da maden arama ihalesini kazandı.
Artı Gerçek‘in haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihaleyi kazanan şirket, Çobanlar Köyü‘nü içeren 535 hektarlık alanda maden arayacak.
İktidara yakınlığı ile bilinen Çarmıklı ailesine ait Nurol Holding’e bağlı TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, bölgede siyanürle kurşun, altın, gümüş ve kobalt gibi ağır metaller arayacak. Şirket, bu alan için sadece 1 milyon 750 bin TL ödeme yapacak.
Yeni sahası Madra Dağı’nın İzmir sınırlarına düşen tarafı olan şirketin Balıkesir‘deki işletmesi, açık alanda siyanür kullanarak cevher ayrıştırıyor. Su varlıklarının üstünde kurulan maden sahası, Balıkesir’in İvrindi ilçesinden Burhaniye‘ye, Ayvalık‘a, Dikili‘ye ve Kozak Yaylası‘na kadar geniş bir alana etki ediyor.
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, bölgede çevre felaketi yaşandığını dile getirerek, “Her ne kadar Balıkesir sınırında yer alsa da Kozak Yaylası’na çok yakın ve bu bölgeye çok zarar veriyor. O bölgede incelemede bulunduğumuzda gördüklerimize inanamadık. Bir süre sonra terk edip gidecekler ama o bölgenin geleceği tehlikeyle karşı karşıya. Zaman zaman eylemler yapıldı ancak Nurol Holding siyasi iktidarın gözdesi olan firmalardan. O bölge ekolojik tarımın, aynı zamanda hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bir bölge” dedi.
TÜMAD’ın İvrindi‘deki faaliyetlerinin İzmir’in Çobanlar Köyü’nde yapacaklarını da gösterdiğini belirten Engel, “Burhaniye- İvrindi‘de siyanürle altın madeni işletmeciliği yapılıyor açık alanda. Siyanürü pasanın üzerine püskürterek cevheri çıkarıyorlar. Bergama’da da benzerini yapacaklardır, açık ocak yöntemiyle. Orada vahşi bir madencilik söz konusu” dedi.
Balıkesir’deki Madra Dağı’nda TÜMAD Madencilik tarafından işletilen maden ocağında siyanür kullanılarak 75.3 milyon ton cevher çıkarılması planlanıyordu. Aynı şirket dağın İzmir’e düşen tarafında da maden ihalesi alarak dağı resmen kuşatmış oldu.
Maden arama çalışmaları sırasında doğayı talan eden şirket, aynı zamanda havzada yaşayan tüm canlıları tehdit ediyor. Yaşam savunucuları böyle giderse Madra Dağı’nın dümdüz olacağını söylüyor.
İlk ÇED başvurusu 2015 yılında yapılan bölgenin ruhsat alanı 6 bin 606 hektar, ÇED alanı 856 hektar. Şirket ayrıca 2017 yılında Avrupa Kalkınma Bankasından aldığı krediyle hedeflerini artırmış, toplamda 75,3 milyon ton cevher çıkaracağını açıklamıştı.
Maden çalışmalarının hali hazırda devam ettiği, hem yerüstü hem de yeraltı su kaynaklarının içme suyu olarak kullanıldığı Burhaniye’de mahallelerde bulunan su çeşmelerinin kaynağı Düdüklü su varlığı. Ancak bu kaynak maden sahasının içinde bulunuyor. Taahhüt edilen su miktarının üstünde suya ihtiyaç duyan maden böylelikle bölgedeki su varlıklarını da tehlikeye atıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…