EkolojiKitapManşet

Maden Canavarı artık raflarda

0

Canavarlar her yerde öyle değil mi? Peki ya, hiç mi doymaz bu canavarlar?

Nurtaç Şen tarafından kaleme alınan Maden Canavarı, Nadine Wiese’ın dikkat çekici ve capcanlı illüstrasyonlarıyla Yeni İnsan Yayınevi’nden çıktı.

Nurtaç Şen, okul öncesi dönemi çocuk edebiyatı alanında çalışan bir isim. Aynı zamanda öğretmen de olan Şen, doğa ve ekolojik denge konusunda da oldukça duyarlı.

Bugünün hikayesi

Maden Canavarı, karnı hep aç olan gri bir canavar, evlerini kaybetmek istemeyen orman sakinleri, dereleri, havaları, toprakları kuruyan insanlar ile sesleniyor okuruna. Gelenekten gelen şiirsel bir üslup geçmişi çağrıştırsa da aslında tam olarak bugünün hikâyesi ve oldukça gerçek.

Maden Canavarı, günümüzün en önemli sorunlarından birine temas ediyor: Toprağın altının üstünden daha değerli olduğu yanılgısı, kısacası maden sevdası. Dağlarımıza yapılan bu zulmün karşısında durabilmeyi göstermekle beraber “biz-siz” dili kullanmıyor, ötekileştirmiyor.

Okurunu bekliyor

Çocuk edebiyatı gerek kurgusuyla, gerek üslubuyla, gerek resimleriyle beraber bir bütündür. Bu bütünlük Maden Canavarı’nda açık bir şekilde görülüyor. Nurtaç Şen’in akıcı ve keyifli diliyle birlikte Nadine Wiese’ın ilgi uyandıran sulu boya çizimleri Maden Canavarı’nı çok daha çekici, çok daha canlı hale getiriyor.

Çocuk edebiyatının; genellikle bilgi vermek, iyi-kötü ayrımı yapmak, aslında insan hayatında çok da gerçekçi olmayan çevresel bilgileri dikte etmek gayesinde olduğu görülür. Oysa Maden Canavarı, gerçek bir meseleyi düşündürüyor ve bu meseleye bir çözüm önerisi sunuyor.

Birçok yönüyle çocuk edebiyatına yeni bir soluk getirecek bir eser olan Maden Canavarı okurunu bekliyor.

Nurtaç Şen

Nurtaç Şen Akçelik 1990 yılında Balıkesir’in Balya ilçesinde dünyaya geldi. Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı alannında lisans, Bahçeşehir Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi (Okul Öncesi Dönem Çocuk Edebiyatı) alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Redaktörlük, editörlük, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.

Okul öncesi dönem çocuk edebiyatları ve iklim değişikliği ile ilgili bir tez kaleme aldı. Alternatif Eğitim ile ilgilendi. Hollanda Almanya ve Hindistan’daki alternatif eğitim veren okullarda gözlem yaptı, eğitimlere katıldı. Çocuk kitapları ve hikayelere olan sevdası nenesinin yarattığı masalları dinlemesiyle başladı. Çocukluğunu masal ve hikaye dinleyerek geçirdi. Hikayelere, masallara, mutlu sonlara hep inandı, hâlâ da inanıyor ve kendi hikâyelerini çocuklara anlatmak istiyor.

Nadine Wiese

Nadine Wiese, Güney Afrika’da onur derecesi ile mezun olmuş bir illüstratör. Görsel hikaye anlatımının çocuklara hayal güçlerini kullanma, eleştirel düşünme, öğrenme ve çevrelerindeki dünya hakkında sorular sorma fırsatı sunduğuna inanıyor.

Yağlı boya görünümü kullanmayı tercih ediyor. Çizimlerinde acayip karakterlerin yaşadığı tuhaf dünyaları yansıtmayı seviyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.